Amman (JOR), Nederlandse Ambassade

De Nederlandse ambassade betreft een verbouwing van een villa in een ommuurde tuin. Op de begane grond liggen de entrees en alle consulaatfuncties. Een nieuwe opbouw daarboven omvat het representatieve ambassadedeel. Het geheel wordt ‘bekroond’ door een portico gemaakt van Jeruzalem Stone en een parasoldoek daarboven. Deze omlijsting beschermt het gebouw tegen de zonnehitte zodat de ambassademedewerkers zonder warmteoverlast van het mooie uitzicht op hun tuin genieten.
Duurzame installaties waarborgen een mild microklimaat. Het bestaande zwembad wordt hergebruikt voor thermische opslag; daartoe wordt in de zomernachten koeler water door stralingspanelen boven de parkeerplaatsen gegenereerd en opgeslagen in het zwembad. ‘s Winters verzorgen zonne-collectoren juist warmte zodat de dag nacht verschillen worden getemperd door de watergevoerde vloeren in de ambassade.