Amstelveen, Stadshart

Voor het stadscentrum van Amstelveen is een stedenbouwkundig plan gemaakt onder het motto “stadshart”. De commerciële en culturele functie werd versterkt, de parkeercapaciteit uitgebreid én er kwam een verdichting van de woonfunctie. Ter ontspanning van deze verdichting wordt het bestaande park sterk opgewaardeerd. Ten noorden van dit park ligt ons project “Parkblok”. Daarmee heeft het de eer de zuidelijke begrenzing van het park te mogen vormen. En omgekeerd hebben de woningen de kans van dit aantrekkelijke uitzicht te genieten. In het midden van dit parkblok ligt een parkeerdeck. Voor de ruimtelijke en groene kwaliteit van deze hof en voor de woningen op de noordelijke tweede rij, is een transparante bebouwing een eerste belang. Daarom is de eerste rij samengesteld uit tweespanners met een hogere vierspanner op de hoek naar het centrum, terwijl de tweede rij gevormd wordt door drie zesspanners als economischer type, zonder tot eenzijdige galerijwoningen te vervallen. Zo ontstaat een ensemble van door het deck samengebrachte losse gebouwen.

Het deck is uitgewerkt als een “tuin” met een speels patroon van grind, sedums, kruiden en looppaden. Met als accenten een vijver en een boom bij de doorgang. Aan de hof weerspiegelen de woongebouwen de tuin in een gevel met houten verticalen (als was het een pergola) en balkons, de gevelvlakken zijn in glas en staal. Aan de straatzijde zijn de gebouwen gemaakt met geprefabriceerde sandwichplaten van beton en baksteen. Door de stenen over de lengte op eenderde door te zagen en ze verticaal in de kist te plaatsen ontstaat een textuur van cannelures. In de Noord, Oost en West gevels contrasteert deze textuur met ruiten en glaspanelen. De Zuid-gevel aan het park is zo open mogelijk. De balkons zijn omlijst met betonnen kaders om de privé sfeer meer gedimd op straat aanwezig te laten zijn.