Amsterdam, Louise Wenthuis

In 1963 werd het Louise Wenthuis aan het Prins Bernardplein in Amsterdam, naar ontwerp van Nederlands eerste vrouwelijke architect Margaret Staal-Kropholler, opgeleverd. Het complex met 171 kleine zelfstandige eenheden was oorspronkelijk bedoeld voor alleenstaande vrouwen. Precies vijftig jaar later werken wij in opdracht van Stadgenoot in ketensamenwerking aan de renovatie van het gebouw. Die bestaat uit een algehele revitalisatie, energetische verbeteringen, verbetering van de hoofdentree en aandacht voor het gebouw als entree van de stad, waarbij we het oorspronkelijke ontwerp eer aan zullen doen.

De gevel en kozijnen worden gerenoveerd, en de nu roze betonbanden en gele hekken en puien krijgen weer frisse en neutrale kleuren. Alle algemene ruimtes binnen worden vernieuwd. De zonnecellen op het dak, individuele HR ketels en isolerende puien zorgen voor een aanzienlijke verbetering van het energielabel. Door een ingetogen uitbouw van glas en staal ontstaat weer transparantie en doorzicht in de hoofdentree, die nu is dichtgebouwd met later aangebrachte postkasten. Ook de anderhalve verdieping lager gelegen achterentree krijgt een transparantere pui en een luifel, en wordt door vides verbonden met de voorzijde. Zo wordt het geheel niet alleen lichter, overzichtelijker en aantrekkelijker, maar ook de sociale veiligheid verbeterd. Het transparante trappenhuis verduidelijkt ook van buiten de hoofdstructuur van het gebouw weer. De kopgevel, gericht op de snelwegafslag, krijgt extra aandacht. Onder het jaartal 1963 zal 2013 geëtst worden in de grote glazen pui, door ledverlichting in het trappenhuis ook in het donker goed zichtbaar. Zo wordt het gerenoveerde gebouw weer een waardige entree voor de oostkant van de stad.