Canberra (AUS), Nederlandse Ambassade

Het ambassadegebouw in Canberra (Australië) is in nauwe samenwerking met Royal Haskoning DHV een vanzelfsprekend en zo naturel mogelijk gebouw geworden. Een compact, rechthoekig volume verdeeld over twee verdiepingen, met een ruimtelijk interieur binnen een rationele constructie. De gelamineerde houten mantel die het gebouw omhult, zorgt voor een optimale klimaatbeheersing en geeft openheid waar dat klimaattechnisch mogelijk en representatief gewenst is. De entree is gelegen in de in principe gesloten oostgevel. Binnen is het gebouw in verschillende zones georganiseerd. Aan de noordzijde zijn de representatieve ruimten, de kantine, en de kantoorruimte voor de ambassadeur gesitueerd.
Aan de zuidzijde liggen, rond een kern van ondersteunende functies, de open en gesloten werkplekken en vergaderruimtes voor de medewerkers. De centrale hal, het sociale en representatieve hart van het gebouw, verbindt deze zones met elkaar en is een vitaal onderdeel van de ruimtelijke organisatie geworden. Hier is klassiek een theatrale trap geplaatst, aangelicht met diffuus (zuidelijk) bovenlicht en met doorzicht tussen de open treden. De combinatie van de royale trap en de patio, waar de meest representatieve en sociale ruimten zich omheen wikkelen, verrijkt het hart van het gebouw met een reeks levendige perspectieven.