Leeuwarden, MFC de Vrijheidswijk

Twee basisscholen, een wijkcentrum voor jong en oud, kinderopvang en een sportzaal bundelen hun krachten in een compact en dynamisch gebouw: het multifunctioneel centrum (MFC) van de Vrijheidswijk in Leeuwarden. Het MFC is onderdeel van een stedenbouwkundig plan dat ons bureau in 2004 in opdracht van de gemeente Leeuwarden ontwikkelde.

Het semi-transparante gevelmateriaal laat overdag voldoende getemperd daglicht toe en biedt in de avonduren met kunstlicht een levendig beeld, waardoor het gebouw fungeert als ‘lantaarn’ voor de wijk. De verschillende gebruikersgroepen zijn programmatisch zo georganiseerd binnen het gebouw dat ze zelfstandig kunnen functioneren, elk met een eigen ingang en met behoud van hun identiteit. Het gebouw is voorzien van betonkernactivering met warmte- en koudeopslag in de bodem. Dit zorgt voor een optimaal klimaat en minimale energiekosten.