Nieuwegein, Groenhof

Het stedenbouwkundig ontwerp van Nieuw-Vreeswijk te Nieuwegein voorziet in een weefsel van lange lijnen, parallel aan het water. Loodrecht op deze lijnen staan twee ‘pleinen’: royale stadskamers die de beweging langs de lange lijnen duidelijk herkenbare verblijfsruimten als contrapunt biedt.

De Groenhof vormt de eerste ‘kamer’. De U-vormige bebouwing opent zich naar het Merwedekanaal. De gesloten zijde met poort steekt in de Wierselaan en geeft de entree een monumentaal accent. De hof ontwikkelt zich zelfs over de Vaartse Rijn heen. Bij de poorten over de kade ontstaat een bijzondere kruising met het water. Om de kracht van de hof te benadrukken, als ware het Piazza San Marco of Palais Royal, zijn de gevels van de woningen opgevat als een ritmische wand die het water visueel overbrugt. Kleinere poorten in de lange zijden van de hof sluiten aan op de naastgelegen parkeergarage en binnenstraten.