Sarajevo, Nederlandse ambassade

De nieuwe huisvesting van de Nederlandse ambassade in Bosnië Herzegovina ligt aan de rivier in het hart van Sarajevo. Een zestigerjaren pand met rigide constructie is hiertoe getransformeerd in een interieur met een vriendelijke en representatieve sfeer. Het hart van het gebouw wordt gevormd door de middengang die een bijzondere uitstraling heeft door het lichtplafond dat zorgt voor een spel met licht en schaduw. Kolommen geven een ritme en worden tegelijkertijd drager van kunstwerken.

De gang benadrukt tevens de twee verschillende kanten van het plan. Enerzijds de zonnige zuidkant met openbare ruimten als vergaderzalen en bibliotheek, gelegen achter een glaswand met een oranje tulpenprint. Anderzijds de noordkant, waar de kantoren liggen achter grijs gestoffeerde wanden met bovenlicht. Deze ruimten genieten een mooi uitzicht op de rivier.