Utrecht, OWC

De nieuwbouw voor het OWC is opgebouwd uit een langgerekt diep bovenbouwvolume parallel aan het Minnaertgebouw. Deze omvat alle practicumzalen, nevenruimten én een nieuwe, twee verdiepingen hoge lichte hal waaraan alle publieke functies liggen.

Bij de hoofdentree draait het volume weg van het Minnaertgebouw en opent zich voor de naderende bezoekers, die zo direct de nieuwe hal bereiken. De hal met diverse functies is het hart van het nieuwe onderwijscentrum. Een grote uitnodigende trap leidt naar de 1e verdieping met studiewerkplekken, projectruimten, amfizalen en de verbinding naar het Minnaertgebouw en het BBG.

Om een flexibel gebouw te creëren is de constructie van de nieuwbouw zo opgezet dat een maximale indelingsvrijheid ontstaat waarbij elke 1,8m een wand kan worden geplaatst en er geen kolommen in de ruimte staan.

Terwijl het gebouw qua vorm aansluiting zoekt bij het aardse Minnaertgebouw, benadrukt het met zijn witte abstracte ‘hemelse’ strekmetalen gevel juist het contrast. Daardoor wordt het eigen karakter van beide gebouwen versterkt en ontstaat een mooi uitgebalanceerd nieuw ensemble.

Samenwerking: Royal Haskoning
Visualisaties: WAX