Stadswijk Oostenburg genomineerd voor de NEPROM-prijs 2024

Stadswijk Oostenburg is genomineerd voor de NEPROM-prijs 2024! We zijn trots deel uit te maken van dit mooie project, een plek om te wonen, werken en ondernemen in een historisch stuk stad met hoogwaardige architectuur. Urhahn Stedenbouw en Strategie heeft samen met de Gemeente Amsterdam een plan gemaakt voor een geleidelijke organische ontwikkeling van het gebied. RU+PA ontwerpt in opdracht van Stadgenoot twee gebouwen met woningen bedrijfsruimten binnen dit plan. Klik hier om het hele project te bekijken.

Bezoek ABC Keramik

Afgelopen vrijdag bezochten Rob, Iris en Jelmer de fabriek van ABC Keramik (ABC Klinkergruppe) in Westerkappeln, Duitsland, op uitnodiging van Jos Neet van GDS Keramiek. Met duidelijke passie voor het familiebedrijf, architectuur en het ontwikkelen van innovatieve producten werden ze ontvangen door Markus en David Lanfervoss. In een rondleiding door de fabriek was te zien hoe steeds minder virgin grondstoffen nodig zijn in het productieproces en steeds meer duurzame energie wordt gebruikt. In het laboratorium wordt geëxperimenteerd met bewerkingen van het materiaal (zie foto) om tot unieke en duurzame producten te komen. Er is veel inspiratie opgedaan die ongetwijfeld binnenkort terug te vinden is in onze projecten!

Akkoord gemeenten over De Nieuwe Kern

In samenwerking met Gemeente Ouder-Amstel, Gemeente Amsterdam en Ymere gaan RU+PA, Heddes Bouw & Ontwikkeling en Ursem Modulaire Bouwsystemen ca. 340 tijdelijke sociale huurwoningen realiseren in het gebied De Nieuwe Kern.

Deze woningen, bestemd voor jongeren, starters en statushouders, zijn onderdeel van het stedenbouwkundig plan De Nieuwe Kern, dat zal komen te liggen tussen station Duivendrecht, De Johan Cruijff Arena en de A2. De komende jaren wordt daar stapsgewijs een nieuwe groene stadswijk gerealiseerd. Midden in de woonbuurt komt ook een houtbouw paviljoen te staan met maatschappelijke en sociale functies die de buurt zowel ondersteunen als laten bruisen. De tijdelijke woningen zullen na 15 jaar worden herplaatst om een permanente bestemming te krijgen.

Dit project is onderdeel van de NH Bouwstroom. In onderstaand artikel is meer te lezen over het bereikte akkoord.

Winst! RU+PA ontwerpt het nieuwe Stevenshofcomplex in Leiden

We zijn trots dat we in een samenwerking met Marseille Buiten de tender hebben gewonnen voor het nieuw te bouwen IKC in de wijk Stevenshof in Leiden. De opdracht omvat het ontwerp van twee basisscholen, een gymzaal en een kinderopvang van in totaal zo'n 5000m2. We hebben een integrale visie voor de fasering, het gebouw, het schoolplein en de omliggende groenstructuren gepresenteerd aan de schoolbesturen en gemeente. De volgende stap is het verder vormgeven van deze visie om een stimulerende leeromgeving te creeen voor de volgende generatie. Op de afbeelding de situatie zoals die nu is.

De Tramhalte in Schagen is opgeleverd

Vandaag werd de oplevering van het complex met 44 kleine gezinswoningen aan de Piet Ottstraat feestelijk gevierd. Vanaf volgende week betrekken de eerste bewoners hun nieuwe appartementen. Met deze 44 kleine gezinswoningen in opdracht van de Wooncompagnie zijn we weer een stapje dichter bij het rechttrekken van het tekort in betaalbare woningen.

De directe buren van het complex, omroep Noordkop Centraal, maakte dit mooie verslag van de oplevering waarin het enthousiasme voor het nieuwe bouwen goed te voelen is.

Vergunning IKC Elementen-Schenkel verleend

De vergunning voor de bouw van IKC Elementen-Schenkel in Nissewaard is verleend.

Het nieuwe IKC gaat twee basisscholen, een peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en een gymzaal huisvesten. Het getrapt oplopende gebouw heeft vijf bouwlagen. De klaslokalen hebben wijds uitzicht over de Oude Maas en de op het zuiden georienteerde speelpleinen geven het ontwerp een dynamisch en vrij karakter.

Vergunning voor Maria Goretti in Volendam toegekend en aannemer geselecteerd

De vergunning voor 83 woningen op de Maria Gorettilocatie in Volendam is onherroepelijk! Van den Hogen Bouwbedrijven en Fijn Wonen zijn geselecteerd voor de bouw van het woonensemble.

Vandaag is de aannemersselectie feestelijk gevierd in de haven van Volendam. Daarmee is de realisatie van dit project, dat bijdraagt aan betaalbare doorstroom in de regio, weer een stap dichterbij gekomen. Wanneer het inbreidingsproject gereed is biedt het nieuwe woonruimte dicht tegen de oude kom van het dorp. Door een betaalbare mix van 44 senioren appartementen, 30 zorgwonigen en 9 grondgebonden woningen is Maria Goretti een mooie aanvulling op het bestaande woningaanbod in Volendam.

Vergunning Brasa Village definitief!

Brasa Village verbindt! Vorige week konden wij op interactieve manier de laatste updates van dit project aan alle geinteresseerden presenteren op de NH Bouwstroomdagen en als kers op de taart is nu ook de vergunning voor dit project onherroepelijk! Dat betekent dat het bouwklaar maken van de grond binnekort kan gaan beginnen en het versnelde bouwproces in gang wordt gezet. Dankzij het modulaire systeem worden binnen korte tijd 520 nieuwe sociale huurwoningen gerealiseerd voor de krappe woningmarkt.

Bouwproces MFA Hilversum

Op de plek waar de nieuwe MFA Hilversum Zuid zal worden gebouwd stonden eerst de Paulusschool en het door brand verwoeste buurthuis De Lelie. Beide gebouwen zijn inmiddels door GP Groot circulair ontmanteld. Bruikbare bouwmaterialen zijn zo veel mogelijk geoogst en worden hergebruikt of gerecycled. Bij de werkzaamheden zijn de grote bomen op het schoolplein beschermd.

Zodra het terrein door GP Groot is vrijgemaakt start aannemer Vannorel met de nieuwbouw van MFA Hilversum zuid. Het hele proces is via https://www.debouwapp.nl/ te volgen. Deze gratis app is te downloaden in de appstore.

RU+PA wint Design&Build Mandemaat 3 in Assen!

We zijn trots om te kunnen mededelen dat we, samen met onze ketenpartners Hegeman Bouw&Infra en De Groot Installatiegroep, de bijzondere opgave om Rijkskantoor Mandemaat 3 in Assen te ontwerpen en bouwen hebben gewonnen!

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf werken we vanuit een integrale benadering aan een flexibel, aantrekkelijk, duurzaam, gezond en economisch gebouw. Hiervoor wordt een toekomstbestendig en losmaakbaar houten kantoorgebouw ontworpen en gerealiseer, waarin zoveel mogelijk uitkomende materialen van de demontage van het bestaande circulair worden hergebruikt. Het gebouw komt in een natuur inculief landschap waar verblijven en flora en fauna maximaal de ruimte krijgen.De oplevering staat gepland voor eind 2025.

Het project is een samenwerking met IMd Raadgevende Ingenieurs, Baljon Landschapsarchitecten, ZRi, Sweegers en De Bruijn en Alba Concepts.

We kijken ernaar uit om dit fantastische project samen met Het Rijksvastgoedbedrijf en de gebruikers te realiseren!

Beeld: WAX Architectural Vizualisations.

De bouw van Daltonschool De Poolster is gestart!

Vandaag was het feest in Tuindorp Oostzaan in Amsterdam Noord! Met behulp van de kinderen ging de eerste paal de grond in van het nieuwe schoolgebouw dat RU+PA ontwierp voor Innoord en de Gemeente Amsterdam. Behalve energetisch duurzaam is het gebouw ook circulair en toekomstbestendig op verschillende niveaus. De Poolster vormt hiermee een pilotproject voor de verduurzaming van scholenbouw in Amsterdam.

Peter Cornielje vertelt over het bouwproces van De Tramhalte in Schagen

Met het stapelen van de laatste modules afgelopen week aan de Piet Ottstraat in Schagen is de laatste fase ingegaan en kan de afwerking van het gebouw met de prachtige bamboegevels beginnen. De hele bouw is snel gegaan, binnen twee weken stonden alle 44 woningen op hun plek. Naar verwachting wordt het blok in maart 2024 opgeleverd aan de nieuwe bewoners.

In deze video legt Peter Cornielje, procesmanager bij Wooncampagnie, helder uit hoe dat snelle bouwproces in zijn werk gaat!

RU+PA busjesdag 2023

22 september gingen we weer met z'n allen de bus in om langs een aantal van onze projecten te rijden door het hele land. Onderweg leren we onze projecten én elkaar beter kennen! We hebben Tuindershof in Pijnacker bezocht, het Missiehuis in Hoorn, de Hollandsche Iepbrug in Amsterdam Noord, Cluster 5&6 in Volendam en hebben een rondleiding gekregen in de modulaire fabriek van Ursem in Wognum. We eindigden op het dak van één van de oude kantoorpanden in Amsterdam West bij restaurant Bureau voor een mooie afsluiter van de dag.

Eerste modules geplaatst in Pijnacker

Na een vertraging van drie maanden is Ballast-Nedam begonnen met het stapelen van de modules voor het project Tuindershof in Pijnacker! De oeverzwaluwen die de bouwput als broedplaats hadden uitgekozen zijn uitgevlogen dus de bouw kan worden voortgezet. Er worden 64 nieuwe betaalbare huurwoningen geplaatst voor woningcorporatie Rondom Wonen.

Heruitgave Cities Full of Space beschikbaar!

Steden vol ruimte, het boek dat Rudy Uytenhaak schreef over stedelijke verdichting, is opnieuw beschikbaar in een Engelstalige uitgave!

Rudy Uytenhaak streeft naar het behoud van de stad als aantrekkelijke leefomgeving: zijn onderzoek aan de TU Delft heeft verrassende oplossingen en nieuwe tools opgeleverd voor stedenbouwkundigen en architecten. Het boek Cities Full of Space presenteert zijn reken- en ontwerpmethoden en illustreert ze met negen gebouwde projecten.

Verkrijgbaar via deze link

IPS op cobouw.nl

Op Cobouw.nl verscheen deze week dit inzichtelijke artikel over hoe het Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen een positieve verandering teweegbrengt in de aanbesteding van scholenbouw. Onder andere aan het woord is Thomas Kraesgenberg van Hegeman Bouw en Infra, die samen met ons deel uitmaakt van Het Schoolvoorbeeld. De leestijd zeker waard! Klik hieronder voor het hele artikel.

Rotterdam Architectuur Maand

Het RU+PA team bezocht deze maand het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand. Wat een mooie invulling van het thema 'De Natte Stad' én een goede reden voor een bureau-uitje!

Nieuwe oplevering!

Onlangs is het modulaire project op het voormalige VVA terrein te Aalsmeer opgeleverd. Het ontwerp omvat twee alzijdige appartementengebouwen met in totaal 56 sociale huur appartementen. De gevel is bekleed met bamboe balken en contrasterende lichte accenten. Aan de binnenzijde worden de woningen ontsloten via een lichte hof.

Het Klokhuis

Op vrijdag 25 november Het Klokhuis - Prefab woning. Over woningen die in de fabriek gemaakt worden en daarna op de bouwplaats in elkaar worden gezet. Woningen waarvan er in korte tijd veel van kunnen worden gebouwd. Uitzending gemist? Kijk dan Het Klokhuis - prefab woning.

Innovatie Partnerschap Scholen (IPS)

Wauw wat een geweldig nieuws! Hegeman Bouw & Infra B.V. en RU+PA samen met Alba Concepts, Pieters Bouwtechniek, De Groot Installatiegroep en DGMR Bouw één van de geselecteerde consortia voor IPS in Amsterdam. Vanuit het ‘Voorbeeldig Circulair Grid’ werkte het consortium aan de opgave voor hoogwaardige, duurzame en flexibele schoolgebouwen binnen budgettaire kaders en voor de komende 10 jaar is er een raamovereenkomst gemaakt voor de realisatie van 9 tot 30 scholen met maximaal drie partijen voor de Gemeente Amsterdam. Gefeliciteerd aan het hele team, alle adviseurs en bouwpartners!

FOOTPRINT

Rudy Uytenhaak + Partners Architecten (RU+PA) en Architectuur instituut Alkmaar (AiA) nodigen u graag uit voor de tentoonstelling FOOTPRINT. Een overzicht van gerealiseerde projecten van het bureau uit de afgelopen 42 jaar en de toekomstvisie op duurzaam ruimtegebruik en duurzaam bouwen geïllustreerd aan de hand van actuele projecten.

Het oeuvre van RU+PA kent een grote verscheidenheid aan projecten die ons dierbaar zijn. In deze projecten schuilt het DNA van RU+PA en daarmee hun overeenkomst als gevolg van onze werkwijze en kernwaarden: creatief ingenieurs vakmanschap. In FOOTPRINT wordt deze eenheid in verscheidenheid getoond in een serie nieuwe 1:1000 maquettes.

De tentoonstelling is van 15 november tot 4 december op weekdagen dagelijks te bezichtigen tussen 09:00 en 17:00 uur en tijdens voorstellingen in de bovenfoyer van TAQA Theater de Vest in Alkmaar. Wij hopen u te ontmoeten bij de opening op dinsdag 15 november om 20:00 uur. Het beschikbare aantal plaatsen is gelimiteerd, wij vragen u dan ook vooraf aan te melden. Aanmelden kan via arch[at]uytenhaak.nl o.v.v. FOOTPRINT of telefonisch via 020-305 7777. 

Villa Weldam Amsterdam

In een kleinschalige villawijk in Amsterdam heeft RU+PA het ontwerp gemaakt voor de renovatie en uitbreiding van een jaren '60 villa. Met respect voor de bestaande architectuur is er een ontwerp gemaakt voor de hoogwaardige renovatie, waarbij de orginele woning is vergroot met een eigentijdse en passende uitbouw. Voor meer informatie zie: Project Weldam Amsterdam

Tuinhuizen Zwolle opgeleverd

In Zwolle zijn de twee villa's aan de Zuiderkerkstraat opgeleverd. De woningen zijn in samenhang met de reeds gerealiseerde aanbouw van de naastliggende villa ontworpen als één ensemble van “tuinhuizen”. De gevels van de tuinhuizen zijn naar de Zuiderkerkstraat toe redelijk gesloten ontworpen, waarbij de gevelopeningen ondergeschikt zijn aan het volume. Voor meer informatie zie Project Zuiderkerstraat Zwolle

Woonmodules VVA

Na de ontwerpfase en het bouwen van de woonmodules in de fabriek is er afgelopen week gestart met het stapelen van Blok A van de 56 woningen voor het project VVA op het voormalige terrein van Voetbal Vereniging Aalsmeer. Indrukwekkend is het om te zien dat Blok A in drie dagen tijd is opgebouwd met woonmodules die reeds volledig zijn voorbereid in de fabriek en zijn voorzien van installaties, keukens, badkamers en inbouw. Binnenkort wordt er gestart met het opbouwen van Blok B van het complex. Voor meer info zie: Project VVA Aalsmeer

Expositie SUPER West

Vanaf 30 juni start Van Eesteren Museum met de manifestatie SUPER West over 20 jaar stedelijke vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. Als onderdeel van deze stadsvernieuwing en verdichting is in 2004 dit gebouw aan de Jacques Veltmanstraat gerealiseerd. Met 46 eengezinswoningen, 92 appartementen, een buurthuis en parkeerfaciliteiten is het een mooi voorbeeld van stedelijke verdichting met multi grond gebruik en architectuur van hoge kwaliteit. Voor meer informatie over dit project zie: Jacques Veltmanstraat en kaartjes over de tentoonstelling zijn te boeken via Van Eesteren Museum zie: SUPER West

Rotterdam Rooftop Walk

Struinen over de daken en bekijken hoe een stad er van bovenaf uitziet. Wat een super idee om dit op deze manier tijdens de Rotterdamse Dakendagen te organiseren.

BCI-gebouw training

In onze zoektocht naar de toekomst van architectuur hebben we vandaag de BCI training gehad van Alba Concepts over hoe gebouwen meetbaar circulair en losmaakbaar ontworpen kunnen worden. Door slimme rekenmethodes van BCI gebouw vanaf de start van het ontwerpproces toe te passen, wordt CO₂ uitstoot tot een minimum beperkt. Eén stap dichterbij naar een circulaire economie. Dank aan Alba Concepts voor deze fijne training.

Nieuwe groene woonbuurt De Venser

Gisteren was de inspraakbijeenkomst voor de bewoners van De Venser. Hier zijn de plannen gepresenteerd voor de nieuwe groene woonbuurt in de Venserpolder in Amsterdam. Het stedenbouwkundig plan dat we in opdracht van Stadgenoot hebben gemaakt is in te zien op de website van de Gemeente Amsterdam. Zie hiervoor Stedenbouwkundigplan De Venser en scroll naar plannen en publicaties.

NH Bouwstroom

Vanuit de behoefte om snel kwalitatieve en betaalbare woningen in Noord Holland te bouwen, gaan acht woningcorporaties onder de naam NH Bouwstroom samenwerken. Binnen een vernieuwde manier van denken, uitvoeren en samenwerken zijn zes bouwpartners aangetrokken om de komende jaren 750 nieuwe woningen per jaar te realiseren. Samen met Heddes Bouw en Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouwsystemen, Pieters Bouwtechniek, Schouten Techniek en Healthy Buildings gaat RUPA ontwerpen aan de FLexwoningen voor NH Bouwstroom. Voor meer informatie zie: NH Bouwstroom - brengt wonen in beweging

Start bouw Mariendaal

In opdracht van Gemeente Amsterdam en Fesa Kinderdagverblijf werken we, in samenwerking met Pieters Bouwtechniek, M3 Energie en PW Vooijs Bouwkundig Advies, aan de tranformatie van kleinschalig onderwijspaviljoen Mariendaal in Amsterdam. Met de transformatie, waarvoor de bouw onlangs is gestart, wordt het huidige gebouw met respect voor zijn monumentale karakteristieken, omgetoverd tot een modern kinderdagverblijf dat voldoet aan hedendaagse gebruiks- en duurzaamheidseisen. Voor informatie zie: Project Mariendaal

IKC De Metropool Amsterdam

In de transformerende wijk SPOT in Amsterdam werken we aan het ontwerp van IKC De Metropool dat een levendig schoolgebouw wordt met trapsgewijs verspringende groene dakterrassen. Op het compacte plot staat de vierlaagse school als een licht, opvallend volume tussen de hoogbouw van SPOT. Split-levels leveren een doorlopend leerlandschap op met vloeiende overgangen tussen de instructieruimten, leerpleinen en de groene dakterrassen met natuurlijke speelpleinen. Een slimme zonering zorgt er daarbij voor dat de keuken en de gymzaal in het gebouw buiten schooltijden door de buurt gebruikt kunnen worden. Team: Zonova, Versluisgroep BV, Overdevest Adbiseurs, WSP, ZRi, Vaecon Adviseurs en RUPA. Binnenkort meer info.

WeMakeThe.City Green

Vanavond staat Pakhuis de Zwijger in het teken van WeMakeTheCity Green, met talks, workshops en challenges over hoe we de komende decennia de dichtbebouwde en drukke stad vergroenen met duurzame, klimaatadaptieve, circulaire, energieneutrale en gezonde oplossingen voor iedereen. In het programma 'Bomen op de Balans' wordt gesproken over 'Hoe we economische waarde kunnen toekennen aan groen in de stad' met Rudy Uytenhaak als één van de sprekers. Reserveren kan bij Pakhuis de Zwijger

Bouwplaats VVA terrein Aalsmeer

Maandag 28 februari brachten Wethouder Robert van Rijn, Bert Halm van Eigen Haard en Bea van Doorn en Wendy Pouw van Huurdersvereniging Aalsmeer Kudelstaart een bezoek op de bouwplaats van VVA terrein Aalsmeer. Op het voormalig terrein van de Voetbal Vereniging Aalsmeer (VVA) ontwerpt rudy uytenhaak + partners architecten in opdracht van Eigen Haard 56 sociale huurwoningen voor starters in samenwerking met TEAM Modulair: Heddes Bouw & Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouwsystemen, Schouten Techniek, Pieters Bouwtechniek en Healthy Buildings. De modulaire woningen zijn vormgegeven als twee alzijdige bamboe volumes met uitgesproken lichte uitsnedes die de entree en het collectieve dakterras markeren. Voor meer informatie zie: Project VVA Aalsmeer.

Geprefabriceerd bouwen – Huizen uit de fabriek

Steeds vaker wordt er gewerkt met pre-fab woningen, die deels uit de fabriek komen. Hiermee kunnen er sneller en efficiënter huizen worden gebouwd. In deze video legt Nicole de Vrij van Eigen Haard uit hoe dat in zijn werk gaat in de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen. Zie Video Eigen Haard

Groenstedelijke verdichting Kanaaldijk Alkmaar

In opdracht van BPD Ontwikkeling werkt RU+PA aan het ontwerp van 160 woningen in een ensemble van vijf losstaande volumes in een glooiend groen parklandschap met een voor publiek toegankelijke wandelpromenade langs het Noord Hollandsch Kanaal aan de Kanaaldijk in Alkmaar. Zie project Kanaaldijk voor meer informatie. Team: BPD Ontwikkeling, Gemeente Alkmaar, Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V., A. Harder, Hiensch Engineering, Baljon Landschapsarchitecten, Prommenz en rudy uytenhaak + partners architecten

Wedstrijdontwerp Hamerkwartier

Heel trots zijn we op het wedstrijdontwerp dat we samen met Arons en Gelauff Architecten hebben gemaakt voor de nieuwbouw van de alles-in-één school inclusief 55 huurappartementen Hamerkwartier in Amsterdam Noord. Helaas zijn we voor deze aanbesteding geëindigd op de tweede plaats.

Ontwikkel een land vol ruimte

De nieuwe Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is een feit! Aan hem de taak om een enorme achterstand qua kennis en organisatie die de laatste jaren, centraal en lokaal, op dit gebied is ontstaan in te halen. Zaak is dat de Minister verder kijkt dan alleen het tekort aan woningen. Het ontwikkelen van een land vol ruimte is de grote opgave! Zie het artikel van Rudy Uytenhaak en Harm Tilman.

Contract IKC Amstel III ondertekend

Op 20 december is het contract met Zonova ondertekend voor de realisatie van IKC Amstel III in de hoogstedelijke wijk SPOT in Amsterdam. Het volledig nieuwe gebouw zal naar alle waarschijnlijkheid in het najaar van 2025 in gebruik worden genomen. Verdere info volgt. Team: Zonova, Gemeente Amsterdam, Versluisgroep B.V., rudy uytenhaak + partners architecten.

Energieneutrale school Prorege Noorderhof

In opdracht van AMOS onderwijs ontwierpen we deze energieneutrale basisschool in een compact bouwvolume. Pro Rege Noorderhof maakt deel uit van een bestaand ensemble in Amsterdam Nieuw-West. Samen met het oude gedeelte vormt de nieuwbouw één geheel dat de binnenplaats omsluit. Door gebruik te maken van robuuste en warme materialen die onderhoudsarm zijn en mooi verouderen, vormen de gevels een eigentijdse verbinding met de bestaande bebouwing. De combinatie van metselwerk, betonstrips en latten, houten latten en geanodiseerde aluminium kozijnen geven het gebouw een levendige en eigentijdse uitstraling, die opgaat in de omgeving. Foto: Pieter Kers | Beeld.nu

Modulair bouwen VVA terrein Aalsmeer

In opdracht van Eigen Haard werkt RU+PA samen in Team Modulair aan het ontwerp van 56 sociale huurwoningen voor starters op het VVA terrein in Aalsmeer. Binnenkort zal er gestart gaan worden met de bouw. Zie de video hoe de modules gestapeld zullen worden. Team Modulair is een samenwerking van Heddes Bouw & Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouwsystemen, Schouten Techniek, Pieters Bouwtechniek, Healthy Buildings en rudy uytenhaak + partners architecten.

Project 82 woningen ‘Maria Goretti’ Volendam

Het ontwerp voor het nieuwbouwproject 'Maria Goretti' in Volendam is goed ontvangen. Wij zien het verdichten van deze oude schoollocatie met 82 nieuwe huur- en zorgwoningen, ontworpen als één ensemble, als een unieke kans voor een kwalitatieve impuls op deze locatie nabij het historische hart van 'Oud Volendam'. Voor meer informatie zie project: 'Maria Goretti' Volendam

Stadhouderspark – vergroenen van de binnenstad

Zoals in alle steden is ook in Amsterdam, en zeker sinds Covid, behoefte aan meer openbare ruimte. In het verlengde van “Steden vol Ruimte” hebben wij een studie gemaakt om rond de binnenstad een Stadhouderspark te maken. Heel simpel: Zochers Singelpark in ere hersteld! Als introductie deze video van anderhalve minuut met een uitleg van het plan. Volgende week is er een afspraak om met de wethouder en stadsdeelbestuurder te oriënteren, of en hoe dit idee zou kunnen laten landen.

Competitie ontwerp Tuindershof Pijnacker

In Pijnacker ontwerpt RU+PA in opdracht van Rondom Wonen en Heddes Bouw & Ontwikkeling aan een BENG appartementencomplex met daarin 64 woningen van Ursem Modulaire Bouwsystemen. Binnenkort meer info over dit project.

DETAIL artikel Dafne Schippersbrug

Dafne Schippersbrug in DETAIL als voorbeeld voor efficiënt ruimtegebruik door een brug, een school en een park te combineren als een samenhangend geheel in één ontwerp. Ontworpen door rudy uytenhaak + partners architecten in samenwerking met NEXT architects, ARUP en Bureau B+B landschapsarchitecten in opdracht van de Gemeente Utrecht. check hier het artikel met een film van Marcel IJzerman.

Geselecteerd voor het ontwerp van IKC Amsteldrie

Na een drukke tender periode zijn wij verheugd geselecteerd te zijn door Zonova en Gemeente Amsterdam om het ontwerp te maken voor IKC Amsteldrie in Amsterdam-Zuidoost! IKC Amsteldrie wordt een Integraal Kind Centrum van circa 3.200 m² in de nieuwe hoogstedelijke wijk SPOT Amsterdam. Het gebouw wordt een speciale ontmoetingsplek in de wijk met een duurzaam en groen karakter, voor onderwijs, sport en buitenschoolse opvang voor ca. 400 kinderen van 0 t/m 13 jaar. We zijn trots om voor IKC Amsteldrie het ontwerp te mogen maken en gaan graag met het hele team van betrokken partijen van start om een duurzaam en dierbaar gebouw te realiseren. team: Zonova, Gemeente Amsterdam, Versluisgroep en RUPA. Render: Spotamsterdam | kaan architecten

Start ontwerp MFA Hilversum-Zuid

Gisteren was de persaankondiging voor de start van het ontwerp van MFA Hilversum-Zuid in opdracht van de Gemeente Hilversum. Middels een Europese aanbesteding is RU+PA geselecteerd om het ontwerp te maken voor deze multi functionele accommodatie. De nieuwe MFA Hilversum-Zuid zal circa 2.650 m² groot worden en ruimte bieden aan Buurthuis De Lelie, De Paulusschool, Bink buitenschoolse opvang en Jeugd en Gezin. Daarbij wordt er nog onderzocht of het ook mogelijk is om een jongerencentrum op te nemen in de MFA. We zien er naar uit om samen met alle betrokken partijen een mooi project te maken. Team: Gemeente Hilversum, Versa Welzijn, GGD Gooi en Vechtstreek, Alberdingk Thijm Scholen BINK kinderopvang en rudy uytenhaak + partners architecten.

Verjongingsslag Amsterdamse architectenbureaus

Er vindt een verjongingsslag plaats bij veel Amsterdamse architectenbureaus die in de jaren 80 en 90 zijn opgericht. Deze week stelt Arcam graag Rob Wesselink en Duco Uytenhaak voor. Rob en Duco zijn in 2015 partner geworden naast rudy uytenhaak in het bureau rudy uytenhaak + partners architecten dat vorig jaar zijn 40-jarig jubileum vierde. Lees hier het interview waarin beide architecten met ambities voor de toekomst worden geïntroduceerd.

Doorbraak, uitbreiding bureau

Vandaag is er een start gemaakt met het vergroten van de ruimte. Ons bureau groeit gestaag door met nieuwe collega's en ons portfolio aan opdrachten. Met de 60 m² waarmee we het bureau de komende week uitbreiden, ontstaat er weer meer ruimte om verder te groeien.

Airport Library Schiphol

Op Schiphol is vorige week het nieuwe multimediale project Airport Library geactiveerd met Nederlandse architectuur in het buitenland. In de tentoonstelling met 116 projecten zijn de drie projecten: Amman, Canberra en Mexico van RU+PA ook opgenomen. Wanneer je een intercontinentale vlucht hebt, ga dan zeker naar de Holland Boulevard om de Airport Library te bekijken. Airport Library is wat betreft architectuur een project van Superuse Rotterdam. Meer informatie over de drie projecten zie: Nederlandse Ambassade Amman, Nederlandse Ambassade Canberra, Villa Yucatan Mexico Foto: Sander Stoepker

Projectbezoek

Op vrijdag 24 september zijn we met het team weer verschillende oude en nieuwe projecten gaan bezoeken. Op het lijstje deze dag stonden IKC Overhoeks, Tourmaline, Zuiderkerkstraat (zie foto), Weezenlandstaete en Huis voor Schoone Kunsten. In Zwolle bezochten we de woonhuizen aan de Zuiderkerkstraat die een samenhangend geheel vormen met de naast gelegen villa. Als één ensemble van 'tuinhuizen' achter een monumentale muur met een waardevolle boom vormen zij een genuanceerde verdichting langs de 19e eeuwse straat.

Bureau-excursie

Ieder jaar gaan we in september op pad met het hele team om elkaar beter te leren kennen en diverse projecten in heel Nederland te bekijken. Op de route zoeken we dan naar de meest mooie plekken voor de hapjes en drankjes. Vorig jaar kwamen we zo op het strand in Hoorn aan het Markermeer en dit jaar in het heerlijk groene Parkpaviljoen in Zwolle.

3e plek Publieksprijs BNA gebouw van het jaar 2021

IKC Overhoeks heeft de derde prijs gewonnen voor de Publieksprijs van BNA gebouw van het jaar 2021. Wij zijn vereerd dat het gebouw door het publiek is verkozen tot één van de favoriete gebouwen van het afgelopen jaar. Wij hopen nog veel van deze hoogwaardige duurzame schoolgebouwen te mogen ontwerpen. Felicitaties aan het hele team van co-creators voor het realiserern van zo'n mooie en geprezen school. Voor meer informatie zie: IKC Overhoeks

Missiehuis Hoorn gereed

De vier appartementengebouwen op het landgoed van het Missiehuis in Hoorn zijn gereed, waarvoor RU+PA het ontwerp in opdracht van M.J. de Nijs Projectontwikkeling heeft gemaakt. De appartementengebouwen met in totaal 109 woningen zijn zo ontworpen dat het zonlicht maximaal wordt benut. Meer informatie over het project zie Missiehuis.

Nominatie gebouw van het jaar 2021

Wij zijn verheugd te kunnen melden dat IKC Overhoeks genomineerd is voor BNA Beste gebouw van het jaar 2021. Vind jij ook dat IKC Overhoeks deze prijs verdient? Stem dan via: BNA GVHJ genomineerde IKC Overhoeks

56 modulaire woningen VVA terrein in Aalsmeer

Gewonnen: tender voor modulaire woningen in Aalsmeer voor Eigen Haard. Het ontwerp van de 56 sociale huurwoningen voor starters is een samenwerking tussen Heddes Bouw & Ontwikkeling, rudy uytenhaak + partners architecten, Ursem Modulaire Bouwsystemen, Schouten Techniek BV, Pieters Bouwtechniek en Healthy Buildings. De modulaire woningen zijn vormgegeven als twee alzijdige houten volumes en worden gesitueerd op het voormalige voetbalterrein (VVA) in Aalsmeer. Voor meer informatie over het project zie VVA Aalsmeer

NRC ‘de woontorengekte’

In zijn boek 'Steden vol Ruimte, kwaliteiten van dichtheid' concludeerde rudy uytenhaak al na vele onderzoeken aan de TU Delft, dat compacte steden die ruimte op effectieve wijze inzetten, daarmee haar inwoners de combinatie van ruimte en 'nabijheid' bieden. Een inzicht dat steeds actueler wordt nu het woningen tekort het afgelopen decennium gegroeid is. Slimme ingenieuze middenhoge stedenbouw met veel culturele en ruimtelijke kwaliteiten lijken de oplossing. Door gebouwen compact te ontwerpen, behouden gebruikers contact met de omgeving en ontstaat er een betere sociale cohesie. NRC onderschrijft dit in onderstaand artikel. 'Er zijn betere en slimmere alternatieven nodig om de miljoen woningen te bouwen' Bernard Hulsman. Voor het hele artikel zie: NRC

Stedenbouwkundig plan De Venser

Tijdens de participatiebijeenkomst voor bewoners is donderdag 22 april de stedenbouwkundige visie gepresenteerd voor de Venser in Amsterdam Zuidoost. Het gebied van 'De Venser' zal worden getransformeerd tot een levendige buurt met een nieuw zorggebouw van ca. 300 woningen en daarnaast zullen ca. 550 woningen worden toegevoegd. Voor meer informatie zie: Gemeente Amsterdam

Maria Goretti Volendam

RU+PA is geselecteerd om het nieuwe woningbouwproject op de Maria Gorettilocatie in Volendam te ontwerpen. Uitgangspunt daarbij is om een in alle aspecten duurzaam en vriendelijk ontwerp te maken dat past bij de bestaande bebouwing van Volendam. Binnenkort meer informatie over dit project.

Trouw ‘dan maar de lucht in, zijn woontorens de oplossing voor het te kort aan huizen’

Diversiteit in architectuur en ruimte is heerlijk! Zeker wanneer de gebouwde omgeving bijdraagt aan betere sociale cohesie. Eindeloze woonwijken in weilanden zijn nu niet meer de oplossing. Maar levert superhoogbouw de betaalbare wenselijke oplossing voor jonge huizenzoekers of kun je ook met ‘nieuwe’ eigentijdse versies van stadsbuurten een gelijke woningdichtheid behalen en het tekort aan huizen beter en sneller oplossen?" Rudy Uytenhaak. Voor het hele artikel zie: Trouw

Volkskrant ‘einde aan versnippering van ruimte, kies voor gebiedsgerichte aanpak’

Handreiking aan de informateur 'Ruimtestaat van Nederland'. Nederland is te waardevol om eenvoudig vol te bouwen. De tijd voor verandering is nu! Bouw aan een lange termijn visie! Een heldere duidelijke integrale aanpak die alle relevante sectoren verbindt, bevordert de kwaliteit van de bebouwde omgeving alsook het bruto nationaal geluk. Voor het hele artikel zie: Volkskrant

Mariendaal paviljoen

Onderwijspaviljoen Mariendaal is onderdeel van een ensemble lage gebouwen met een maatschappelijke functie. De transformatie van het paviljoen dient de monumentaliteit van het pand te reanimeren alsmede, door de nieuwe duurzaamheidsconcepten, het gebouw voor te bereiden op een niéuw leven. Zie Mariendaal voor meer informatie over het project.

Visie St. Jorisweg Delft

In opdracht van GGZ Delfland maken wij momenteel een visie voor het herontwikkelen van het terrein aan de St. Jorisweg in Delft. Op basis van deze visie wordt het vervolg van de stedenbouwkundige ontwikkeling bekeken.

IKC Overhoeks opgeleverd

Onlangs is in Amsterdam Overhoeks het indrukwekkende nieuwe gebouw van IKC Overhoeks voor InNoord opgeleverd, waarvan binnenkort de officiële opening zal zijn. Het modern en transparante BENG kindcentrum van circa 3.900 m² is een compact, gestapeld gebouw verdeeld over vier bouwlagen. Het gebouw is optimaal geïsoleerd en energetisch zeer efficient. Hoge plafonds en grote oppervlaktes glas dragen daarnaast bij aan het comfort en maken het een Frisse Scholen Klasse B schoolgebouw. Betrokken partijen bij de realisatie van IKC Overhoeks: Cliënt: InNoord - Promeijer | Architect: rudy uytenhaak + partners architecten | Designpartners: Pieters Bouwtechniek - Vaecon - PW Vooijs - Adviesbureau DWA | Aannemer: K. Dekker Bouw en infra. Foto: Pieter Kers | Beeld.nu. Voor informatie over het project zie IKC Overhoeks.

RU+Pub quiz

Kerstborrel 2020! Met thuis afgeleverde borrelpakketten en een pubquiz via Teams met vragen over het bureau en alle collega's, was het toch een feestelijke afsluiting van het jaar. We wensen iedereen fijne feestdagen en een mooie jaarwisseling!

Gewonnen Cobouw Award

Team !MPULS heeft de Cobouw Duurzaamheids Award gewonnen met het project Stadhuis Eindhoven dat op een slimme manier verduurzaamd is. Het project is onderdeel van een groter project, waarin de komende jaren meerdere gebouwen van de Gemeente Eindhoven verduurzaamd worden. Dat de transformatie van dit project en de samenwerking van team !MPULS zoveel waardering krijgt, vinden wij heel fijn. Team !MPULS is een samenwerking van: Brinkgroep, Kuijpers, Ballast Nedam Zuid, DWA, DOOR architecten en rudy uytenhaak + partners architecten.

100 jaar Modern Den Haag

Een prachtig boek over Den Haag en haar geschiedenis van moderne architectuur in de laatste eeuw. Het boek geeft een overzicht van Haagse stedenbouw, architectuur en technologie en de ontwikkelingen die voort zijn gekomen uit de behoefte naar innovatie. Projecten La Fenêtre en Leyweg zijn in het boek opgenomen. 100 jaar Modern Den Haag - ISBN 978-94-6208-579-4

Kavel 7 Overhoeks

Voor Kavel 7 in Amsterdam Overhoeks hebben we de studie gemaakt voor hoogbouw die de strip, de wijk Overhoeks en de Van der Pek buurt met elkaar verbindt. Helaas is ons team niet geselecteerd in deze tender. Wel zijn we trots op het ontwerp dat we in een samenwerking met 3XN architects hebben uitgewerkt. Renders: 3XN Architects

40-jarig Jubileum

Dit jaar viert rudy uytenhaak + partners architecten haar 40 jarig jubileum. Vanaf 1980 hebben Rudy Uytenhaak en zijn team vele mooie projecten ontworpen. Om krachten, ervaring en jong elan te bundelen zijn in 2017 Rob Wesselink en Duco Uytenhaak toegetreden als partners van het bureau. Met een jong en gepassioneerd team van architecten creëren wij contextuele, integrale en duurzame ontwerpen, die comfort bieden, overzichtelijk zijn en functionaliteit koppelen aan een boeiende ruimtelijkheid. Wij brengen architectuur naar een hoger niveau!

17 villa’s Boseilanden gereed

De markant en strak vormgegeven energiezuinige villa's zijn gereed. De square en longhouses met hun rieten en leien daken staan vrij gepositioneerd tussen de elzensingels in het recreatiegebied de boseilanden in Hoofddorp, om zo het natuurlijke karakter van het gebied te behouden. Voor alle foto's van het project zie Boseilanden

Nominatie Cobouw Duurzaamheid Award

!MPULS, waar RU+PA onderdeel van uitmaakt, is samen met de Gemeente Eindhoven genomineerd voor de Cobouw Duurzaamheid Awards 2020. Het recent opgeleverde project 'Renovatie en Verduurzaming Stadhuis Eindhoven' behoort tot de 3 kanshebbers. Op 11 november zal de winnaar bekend worden gemaakt, die wordt gekozen door het publiek. Klik op Cobouw Awards Stemmen om je stem uit te brengen. !MPULS is een samenwerking tussen Brink Groep, DOOR architecten/ Rudy Uytenhaak + partners architecten, DWA, Kuijpers en Ballast Nedam Zuid.

Bureau-excursie 2020

Afgelopen vrijdag hebben we verschillende projecten in Noord Holland bezocht die in aanbouw of opgeleverd zijn. Zo ook Missiehuis met vier in een parkachtige setting gelegen woongebouwen. Twee van de woongebouwen zijn voorzien van een atrium, die de sfeer hebben van een welkome groene tuinkamer. Voor meer informatie zie project Missiehuis

Fiets- en voetgangersbrug Noordhollandsch Kanaal

Vandaag tekende K_Dekker bouw en infra de overeenkomst voor de nieuwe draaibrug over het Noordhollandsch Kanaal. De fiets- en voetgangersbrug is onderdeel één in het programma 'Sprong over het IJ', waarmee de Gemeente Amsterdam de oversteek tussen Amsterdam Noord en de rest van de stad gaat verbeteren. RU+PA is samen met K_Dekker gestart met het ontwerp voor de brug die medio 2022 opgeleverd zal gaan worden.

Prorege Noorderhof uitgelicht op AT5

In het programma Bouw Woon Leef van AT5 lichten Duco Uytenhaak en Andre Selie de bouw van de BENG basisschool Prorege Noorderhof van AMOS onderwijs toe. De school is een compact gebouw waar de organisatie van klassen rond een centraal hart van leerpleinen en circulatie in vierkante meters geoptimaliseerd is. Voor de uitzending zie AT5

Compact, getrapt en gestapeld

IKC Overhoeks in Amsterdam Noord krijgt al zijn herkenbare vorm. De optrappende bandgevel bij de lokalen en een lichte transparante vliesgevel bij de verkeersruimten en ondersteunende functies, verbinden de delen van het gebouw met elkaar. Zie IKC Overhoeks voor meer informatie over het project.

Oostenburg Kavel 11 A/B SO gereed

Op kavel 11A en 11B van Oostenburg in Amsterdam heeft RU+PA in opdracht van Stadgenoot twee unieke woongebouwen met 42 woningen en 2 bedrijfsruimten ontworpen. Oostenburg wordt getransformeerd tot een stoer woon-werkeiland met een diverse mix van individuele smalle kavels. Voor informatie over het project zie Oostenburg Kavel 11 A/B

Gemeentehuis Eindhoven label A+++

Sinds 12 maart is het verduurzaamde gemeentehuis van Eindhoven open voor publiek! Het inwonersplein van de gemeente is verplaatst naar het stadhuis, waardoor het gemeentehuis zijn originele publieksfunctie heeft teruggekregen. Samen met diverse verduurzamingsmaatregelen resulteert dit in een gebouw met label A+++. Team: !MPULS bestaat uit Brinkgroep, Kuijpers Ballast Nedam, DWA, DOOR architecten & rudy uytenhaak + partners architecten.

IKC De Kreek fase 2 feestelijk geopend

Op vrijdag 24 januari is de opening van IKC de Kreek in Hoorn in het bijzijn van alle kinderen feestelijk gevierd. In het gebouw vormen grote vloeiende centrale leerpleinen de basis van het ontwerp. Voor informatie over het project zie IKC De Kreek fase 2

Arcam Top 20 gebouwen in 2020

In december 2019 was het lijstjestijd bij Arcam, waarbij er uitgekeken wordt naar de Top 20 nieuwe Amsterdamse gebouwen die in 2020 worden opgeleverd. IKC Overhoeks staat ook op deze lijst en zoals Arcam kijken wij ook uit naar de oplevering van dit gebouw. Zie voor de hele lijst met indrukwekkende projecten die momenteel gebouwd worden de Arcam Top 20

Beroepservaringsperiode afgerond

In 2019 hebben onze collega's Iris van den Brink, Ivo Grasman, Vera Six en Wouter Hesterman de beroepservaringsperiode afgerond. Trots zijn wij te kunnen melden dat zij vanaf heden staan ingeschreven in het Architectenregister als gecertificeerd Architect. Heel goed gedaan!

Ontwerp RU+PA geselecteerd voor De Poolster

GEWONNEN! Na een spannende race zijn we trots te kunnen melden dat ons bureau, in opdracht van InNoord, het nieuwe schoolgebouw voor Daltonschool de Poolster in Amsterdam Noord gaat ontwerpen. De school wordt een integraal ontworpen gebouw van circa 2400 m² groot en zal ruimte bieden aan 12 groepen, een voorschoolse- en buitenschoolse opvang en een gymzaal. De school wordt een flexibele en natuur inclusieve leeromgeving in het hart van het monumentale tuindorp Oostzaan! Voor informatie over het project zie Daltonschool de Poolster

Dynamische werkplekken

Als we voor onze opdrachtgevers duurzame oplossingen bedenken, kunnen we zelf niet achterblijven. Daarom zijn onlangs onze nieuwe dynamische werkplekken met zit-sta-bureaus geïnstalleerd door Rob Noordman, waarbij de bestaande bureaubladen zijn hersteld en nieuwe, in hoogte verstelbare, onderstellen hebben gekregen. Een duurzame, circulaire, nieuwe invulling van een bestaande kantoorsituatie, waar we heel blij van worden.

Team RU+PA, Damloop 2019

Goed gedaan Iris, Wouter en Ivo! Team RU+PA bij de finish van de Damloop met mooie tijden.

Immanuelschool bijna opgeleverd

Voor Amos Onderwijs bouwen wij samen met Badhoeve Bouw aan de Immanuelschool in Amsterdam, waarvan de bouw bijna is afgerond. Ruimtes in Beeld maakte hiervan foto's die hier te zien zijn. Team: Amos Onderwijs, rudy uytenhaak + partners architecten, Badhoeve Bouw, Pieters Bouwtechniek, Sijperda Hardy, Kolom Bouwadvies.

De Broeckgouw in vogelvlucht

Voor de Gemeente Edam-Volendam hebben we de nieuwbouw voor project De Broeckgouw fase 9 & 10 ontworpen. Koopmans Bouwgroep geeft met deze mooie vogelvlucht een goede indruk van het project. Klik hier voor de dronefilm van het project.

Eerste villa’s uit de steigers

Tussen het riet en de elzenhagen worden de villa’s van Elzenhove in Zwaanshoek steeds meer zichtbaar. De villa’s zijn zo ontworpen dat het natuurlijke karakter van het recreatiegebied de boseilanden behouden blijft en aan het einde van het jaar zullen de woningen worden opgeleverd. Team: Smits Bouwbedrijf, rudy uytenhaak + partners architecten, Adviesbureau Sijperda-Hardy, Snetselaar Constructieve Ingenieurs. Voor projectinfo zie Elzenhove.nl

Bouwstart IKC Overhoeks

"We bouwen een school aan het IJ", zongen de kinderen op de grote zandvlakte in de wijk Overhoeks te Amsterdam Noord afgelopen dinsdag. Onder luid gejuich van de leerlingen en alle betrokken partijen is de bouwstart van de nieuwe IKC Overhoeks feestelijk gevierd. Voor projectinfo zie IKC Overhoeks. Team: InNoord, ProMeijer, rudy uytenhaak + partners architecten, K Dekker Bouw & Infra b.v., De Geus Bouw, Pieters Bouwtechniek haarlem, DWA, Vaecon, Wim Vooijs.

Bouw Missiehuis Hoorn gestart

Op woensdag 22 mei is op feestelijk wijze de start bouw gevierd voor Missiehuis in Hoorn. Op het landgoed zal het originele monumentale Missiehuis uitgebreid worden met 109 moderne appartementen in 4 nieuwe woongebouwen. In opdracht van M.J. de Nijs Projectontwikkeling hebben we het ontwerp van de nieuwbouw gemaakt, die door Heddes Bouw & Ontwikkeling gerealiseerd zal worden. Voor meer informatie over het project zie: missiehuishoorn.nl.

Competitie IKC Elzenhagen in Amsterdam Noord

Tweede plaats, helaas! Wel zijn we zo trots op het ontwerp dat we maakten voor het nieuwe IKC Elzenhagen, dat we dit graag willen delen.

Nieuwe entree Gigant klaar

De nieuwe glazen entree van het Huis voor Schoone Kunsten in Apeldoorn is klaar! Vanaf heden is de fusie van Gigant en Markant ook fysiek zichtbaar. Opvallend element in het ontwerp is het interactieve lichtkunstwerk van Jakub Valtar, dat de gebouwdelen verbindt. Tevens is er gestart met de plannen voor het verduurzamen van het gehele gebouw. Foto's: www.indebuurt.nl

Contouren IKC De Kreek, fase 2 zichtbaar

In weer en wind bouwt Heddes Bouw en Ontwikkeling door aan IKC de Kreek, waarbij de contouren van het gebouw al duidelijk zichtbaar worden. Zo ook de houten constructie van het opgetilde dak, dat voor veel lichtinval op de leerpleinen zal zorgen en een eenvoudige uitbreiding in de toekomst mogelijk maakt.

Hoogste punt Elzenhove bereikt

De villa's van het plan Elzenhove in Zwaanshoek krijgen hun leien- en rieten kappen. Smits Bouwbedrijf zorgt er momenteel voor dat deze super strak gelegd worden. Met deze natuurlijke materialen, zullen de woningen straks één geheel gaan vormen met het gebied, dat zich kenmerkt door de vele waterpartijen, rietkragen en elzensingels.

Missiehuis Hoorn VR Tour

Wonen op landgoed Missiehuis Hoorn. Op donderdag 7 maart en zaterdag 16 maart zijn er weer informatiedagen. Om een indruk te krijgen van dit plan, is hier een link naar de verkoopsite met een VR Tour.

IKC de Kreek fase 2, Start bouw

Een prachtige dag voor IKC de Kreek in Hoorn gisteren waar kinderen de eerste palen mochten slaan voor fase 2 van het onderwijsgebouw. Voor Gemeente Hoorn heeft rudy uytenhaak + partners architecten het plan gemaakt voor de nieuwe IKC dat gebouwd zal worden door Heddes Bouw & Ontwikkeling. Zie Gemeente Hoorn voor meer informatie. Fotograaf: Marcel Rob Fotografie

IKC de Kreek fase 2, VR beelden

14 februari worden de eerste palen geslagen voor het project IKC de Kreek fase 2 in Hoorn. Om een indruk te krijgen van het plan, hiermee een link voor de VR beelden.

Zwolle, plan geïllustreerd door Floor Rieder

Als informatiebrochure voor de omwonenden van een nieuwbouwproject in Zwolle, hebben de eigenaars prachtige illustraties laten maken door Floor Rieder. In de flyer vertellen de nieuwe bewoners over hun ideeën en dit kleinschalige nieuwbouwplan.

Eerste Bodemlus voor De Broeckgouw

Feest! Op 19 december is de bouwstart gevierd van de nieuwe gasloze woonwijk De Broeckgouw fase 9&10 in Volendam. De eerste bodemlus van de bodemwarmtepompsystemen, waarmee alle woningen individueel worden uitgerust, is geboord. Het project is in opdracht van de Gemeente Edam-Volendam ontworpen en zal door Koopmans TBI worden gebouwd. Voor meer informatie over het project zie: De Broeckgouw.

Noordmansschool ‘eerste’ paal geslagen

Onder toeziend oog van de allerkleinsten is op 4 december de 'eerste' paal geslagen van de Noordmansschool in Amsterdam. Voor Stichting AMOS is er een energieneutrale school ontworpen volgens de principes van Frisse Scholen B. Het compacte gebouw zal door Bouwbedrijf Selie B.V. worden gebouwd. Voor projectinfo zie Noordmansschool.

Plan Elzenhove in vogelvlucht

Voor Smits Bouwbedrijf hebben we het project Elzenhove ontworpen met 17 energiezuinige villa's waar momenteel druk gebouwd wordt. Een vogelvlucht van de nieuwe wijk in wording is te zien via YouTube.

Definitief Ontwerp IKC Overhoeks

In opdracht van InNoord hebben wij onlangs de DO fase afgerond voor het project IKC Overhoeks. De nieuwe IKC zal ca. 3.800 m² groot worden op een stedelijk kavel van ca. 1.100 m². Het gebouw biedt o.a. ruimte aan een basisschool met 20 klaslokalen en bijbehorende staffuncties, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang en een inpandige beweegbox (gymzaal) die buiten schooltijden ook door de buurtbewoners kan worden gebruikt. Voor info over het project zie IKC Overhoeks.

Nieuwe beelden Missiehuis Hoorn

In opdracht van De Nijs Projectontwikkeling hebben we het ontwerp van de woonblokken voor Missiehuis Hoorn gemaakt. De Beeldenfabriek maakte hiervan deze mooie beelden.

Staalprijs 2018, Dafne Schippersbrug bij laatste drie

Bij de Nationale Staalprijs 2018 is de Dafne Schippersbrug in Cat. D - Infrastructuur bij de laatste drie gekomen. "Een opvallende verschijning, welke getuigt van stedelijk inzicht met een aha-effect" beschrijft de jury. Zie hier de oorkonde.

Dafne Schippersbrug video: Marcel IJzerman

Woensdag 3 oktober wordt bekend of de Dafne Schippersbrug de Nationale Staalprijs 2018 ontvangt in de categorie Infrastructuur. Het ontwerp combineert een infrastructureel werk, een utilitair gebouw, de landschappelijke inrichting van de openbare ruimte en de stedenbouwkundige inpassing van deze elementen. De video van Marcel IJzerman toont dit unieke bouwwerk dat reeds iconische waarde heeft verworven voor de stad Utrecht. Zie hier de hele video

Verkoopevent Missiehuis in Hoorn

Op zaterdag 22 september organiseert De Nijs Projectontwikkeling een verkoopevent voor de eerste fase van het project Missiehuis in Hoorn, waar wonen in een landgoedachtige setting mogelijk wordt in een van de vier woongebouwen. rudy uytenhaak + partners architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwe woonblokken met 109 luxe appartementen die ieder een eigen buitenverblijf hebben en landschapsarchitect Copijn maakte een plan voor de tuinen met als missie het bereiken van een ecologische balans tussen mens, plant en dier. Voor meer informatie: missiehuishoorn.nl

Stadskantoor Leyweg in the picture

Via de lezersfoto van Nu.nl kwamen we de reportage van Stadskantoor Leyweg in Den Haag tegen van Rob Kints fotografie. Mooi om de Leyweg met alle varianten van Hollandse luchten te zien. Voor de hele serie zie flickr.com

Feestelijke start bouw 17 villa’s Elzenhove

Samen met de toekomstige bewoners heeft Wethouder Tom Horn van de Gemeente Haarlemmermeer op 11 september het startsein gegeven voor de bouw van de 17 karakteristieke villa's op de Boseilanden in Zwaanshoek. Het plan Elzenhove heeft een sterk landschappelijk karakter met water- en groenpartijen. In opdracht van Smits Bouwbedrijf BV heeft rudy uytenhaak + partners architecten in samenwerking met Adviesbureau Sijperda-Hardy en Snetselaar Constructieve Ingenieurs, een plan gemaakt voor 17 energiezuinige royale vrijstaande woningen. De longhouse en squarehouse villa's hebben een rijke materialisering met rieten- en leienkappen en een bonte gevelsteen in aardetinten. Voor projectinfo zie Elzenhove.nl

Expositie Sluisbuurt Studies bij ARCAM

Hoogbouw of laagbouw? Hoe zal de Sluisbuurt in Amsterdam eruit gaan zien? Om een indruk te krijgen van de mogelijke gebouwen en straatbeelden, organiseert Architectuurcentrum Amsterdam samen met Gemeente Amsterdam en Academie voor Bouwkunst een expositie met maquettes en impressies van deze nieuwe hoogstedelijke woonwijk. Op 7 september vanaf 17.00 uur is de feestelijke opening van Sluisbuurt Studies bij Architectuurcentrum Amsterdam.

Omgevingsvergunning ingediend voor IKC De Kreek (fase 2)

MFA De Kreek ligt in de nieuwbouwwijk Bangert en Oosterpolder in Hoorn en wordt in twee fasen gerealiseerd. In fase één is er een eerste vleugel gebouwd met diverse functies en nu in fase twee zal het gebouw worden uitgebreid met een tweede vleugel die ruimte zal bieden aan een IKC met openbare basisschool, kinderopvang en peuterspeelzaal. Het gebouw zal worden uitgevoerd in EPC 0.0 en voldoet op de meeste punten aan frisse scholen klasse A. Lees hier meer over het project.

Omgevingsvergunning verleend HsvK Apeldoorn

Voor de nieuwe entree van het Huis voor Schoone Kunsten is de omgevings-vergunning verleend. Op korte termijn zullen we hier in opdracht van de Gemeente Apeldoorn gaan starten met de verbouwing. Directeur Arjen Davidse vertelt in de Stentor

Nominatie Nationale Staalprijs 2018

JA! De Dafne Schippersbrug is genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2018 in categorie D ǀ Infrastructuur. Gefeliciteerd! Gemeente Utrecht, rudy uytenhaak + partners architecten, NEXT architects, Arup, Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur, Van der Zalm Metaalindustrie B.V. en Strabag Nederland. Voor info zie: www.nationalestaalprijs.nl

Close to Reality – Tentoonstelling Zuiderkerk

Gemeente Amsterdam organiseert vanaf 23 juni in de Zuiderkerk de tentoonstelling 'Close to Reality', met meer dan 60 maquettes die een aantal grootstedelijke ontwikkelingen laten zien. Hierin opgenomen ook onze maquette van OBS Overhoeks in Amsterdam Noord. Voor bezoek en programmering zie www.wemakethecity.nl

Feestelijke viering eerste paal Immanuelschool Amsterdam Nieuw-West

Afgelopen vrijdag is op feestelijke wijze de eerste paal geslagen voor de nieuwe Immanuelschool in Amsterdam Nieuw West. De Immanuelschool van AMOS onderwijs, krijgt een nieuw energieneutraal gebouw (EPC -0,1) met 12 klaslokalen en een bvo van 1.585 m². De compact vormgegeven school zal in twee lagen worden georganiseerd rond een centraal hart met een doorlopend circuit. Met o.a. systemen voor klimaatbeheersing, luchtwarmtepomp, energiezuinige installaties en 260 zonnepanelen, zal er een gebouw gerealiseerd worden zonder gasaansluiting en zonder aansluiting op het warmtenet. Lees hier meer over het project.

Nieuwe entree Huis voor Schoone Kunsten in Apeldoorn

De plannen voor een nieuwe transparante entree voor Huis voor Schoone Kunsten in Apeldoorn zijn goed ontvangen. Een tipje van de sluier over het ontwerp in het artikel van www.destentor.nl

Bicycle Architecture Biennale en de Dafne Schippersbrug

Tijdens architectuurweek Leiden vindt de 'Bicycle Architecture Biennale 2018' plaats. Deze tentoonstelling presenteert opvallende en vooruitstrevende fietsarchitectuur oplossingen. Hierin opgenomen de Dafne Schippersbrug in Utrecht, die wij in samenwerking met NEXT Architects, ARUP, Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur hebben ontworpen. Voor het hele programma zie: www.architectuurweek.org

Start voorbereiding nieuwbouw Elzenhove

Binnenkort starten de voorbereidingen van de bouw van plan Elzenhove Boseilanden Haarlemmermeer. In opdracht van Smits Bouwbedrijf heeft rudy uytenhaak + partners architecten het ontwerp gemaakt voor de villa's i.s.m. adviesbureau Sijperda-Hardy en Snetselaar Constructieve Ingenieurs. Voor meer informatie www.elzenhove.nl

De Partijlijnen – Verkiezingsbeloftes verbeeld

In aanloop naar de Amsterdamse verkiezingen wordt er 6 maart een discussieavond georganiseerd, waarin architectenbureaus in opdracht van Architectuurcentrum Amsterdam de partijprogramma's analyseren en verbeelden. De Partijlijnen - Verkiezingsbeloftes verbeeld. Zie voor informatie Architectuurcentrum Amsterdam

MFA Augustus tweede bij Amstelveense Architectuurprijs 2017

In de categorie Publieksprijs gebouwen heeft MFA Augustus de tweede prijs ontvangen tijdens de uitreiking van de Amstelveense Architectuurprijs 2017. Het gebouw werd in 2015 opgeleverd en huisvest onder andere de 2e Montessorischool en de Vrije School Parcival. Lees hier meer over het project.

Eervolle vermelding Betonprijs 2017

Tijdens de uitreiking van de Betonprijs 2017 heeft de jury de Dafne Schippersbrug in Utrecht een eervolle vermelding toegekend. 'De stedenbouwkundige inbedding, waarbij het fietspad met een elegante krul het hoogteverschil tussen weg en brug oplost, omarmen de openbare ruimte met park, basketbalveld, Montessorischool en plantsoen en zijn een mooie uitnodiging om met de fiets naar school te gaan' zegt de jury. Het project is een samenwerking van rudy uytenhaak + partners architecten, NEXT Architects, ARUP, ABT, Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur, aannemer Strabag Ippel en Ippel Civiele betonbouw in opdracht van de Gemeente Utrecht.

ru+pa ontwerpt OBS Overhoeks

rudy uytenhaak + partners architecten is geselecteerd voor het ontwerp van een nieuw schoolgebouw voor OBS Overhoeks. In opdracht van stichting InNoord zal er een duurzaam, eigentijds en stedelijk schoolgebouw worden ontworpen en gerealiseerd. De nieuwe basisschool zal zo’n 3.300 m² groot worden. De school biedt onder andere ruimte aan 20 klaslokalen, bijbehorende staffuncties en een inpandige gymzaal die ook buiten schooltijden door de buurtbewoners kan worden gebruikt. Lees hier meer over het project.

Informatiemarkt De Broeckgouw druk bezocht

In Volendam zijn tijdens de informatiemarkt de plannen voor Nieuwbouwproject De Broeckgouw fase 9&10 met veel succes gepresenteerd. In opdracht van de Gemeente Volendam heeft rudy uytenhaak + partners architecten een plan gemaakt voor 156 woningen tegen de historische dijkzone van het Markermeer aan. Binnen het plangebied zijn vier deelgebieden ontworpen met elk hun eigen karakter binnen de groene parkachtige singels. Voor meer informatie: debroeckgouw.nl

Plan Elzenhove in de verkoop

De 17 villa's van het plan Elzenhove Haarlemmermeer zijn op 29 juni 2017 in de verkoop gegaan. In opdracht van Smit's Bouwbedrijf heeft rudy uytenhaak + partners architecten in samenwerking met Adviesbureau Sijperda-Hardy en Snetselaar Constructieve Ingenieurs het plan uitgewerkt. Meer informatie is te vinden op de site elzenhove.nl

Feestelijke opening Dafne Schippersbrug

Op zaterdag 13 mei is de “Dafne Schippersbrug” in Utrecht onder grote belangstelling geopend. Dafne Schippers opende de fietsbrug officieel samen met 18 hardlopende kinderen de “assistent brugopeners” die werden onthaald bij de finish van de 100 meter sprintbaan die de brug siert.
Het team rudy uytenhaak + partners architecten, NEXT architects, Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur en Arup heeft in opdracht van de Gemeente Utrecht met deze fietsbrug een “snelle” verbinding gerealiseerd tussen Utrecht en Leidsche Rijn.

rudy uytenhaak + partners architecten

Met groot enthousiasme maken wij bekend dat vanaf heden naast Rudy Uytenhaak ook Duco Uytenhaak en Rob Wesselink als partner aan ons bureau verbonden zijn. In deze nieuwe samenstelling gaan wij verder onder de naam rudy uytenhaak + partners architecten. Een vitaal bureau waarbinnen jong élan en frisse ondernemingszin samenkomen met 35 jaar brede ervaring in architectuur en stedenbouw. Zie voor meer informatie het uitgebreide interview met Rudy, Duco & Rob in de architect

Debat Hoogbouw 2 – Sluisbuurt – ARCAM

Op dinsdag 28 maart vond in de Tolhuistuin het door ARCAM georganiseerde debat hoogbouw 2 - de Sluisbuurt - plaats. Rudy Uytenhaak zette als gastspreker tijdens deze avond zijn uitgebreide analyse uiteen over het stedenbouwkundige plan voor de Sluisbuurt. Een samenvatting van zijn presentatie kunt u hier downloaden.

Reynaers Projectprijs 2016

Het Poolhouse in Bergen is geselecteerd voor de Reynaers Projectprijs 2016. Stemmen kan vanaf nu op Reynaers.nl tot en met 23 december!, bekijk hier ook de video van het project.

Dafneschippersbrug in aanbouw

De bouw van de Dafneschippersbrug over het Amsterdamsrijnkanaal tussen Utrecht en Leidsche Rijn is in volle gang.
In het weekend van 15 & 16 oktober werd het brugdek ingevaren.

Volg het bouwproces op de voet via de webcam!

Er is ook een indrukwekkende timelaps van het bouwproces gemaakt

Verduurzamen gemeentegebouwen Eindhoven

Rudy Uytenhaak Architectenbureau is na het PPS-traject als onderdeel van "!MPULS" geselecteerd voor de renovatie, het onderhoud én het maximaal verduurzamen van zeven gemeentelijke gebouwen in het Eindhovense stadshart!
De eerste opgave wordt de revitalisatie van het stadhuis.

virtuele tour door kantoor Maverick

Uiteraard vinden we het belangrijk om klanten zo'n compleet mogelijk inzicht te geven in de gepresenteerde ontwerpen. Naast de gebruikelijke tekeningen en renders waarmee een project kan worden gepresenteerd hebben we voor het interieurontwerp van het kantoor van Maverick Advocaten voor het eerst gebruik gemaakt van Virtual Reality om het project voor de klant inzichtelijk te maken. Klik hier voor meer gegevens over het project.

SO missiehuis afgerond

In opdracht van de Nijs projectontwikkeling is het Schetsontwerp voor de nieuwbouw achter het Missiehuis in Hoorn afgerond.
Het project omvat ca. 90 appartementen gelegen in het parkgebied achter het bestaande Missiehuis.

Broeckgouw Volendam

Rudy Uytenhaak Architectenbureau wint de aanbesteding voor het ontwerp van 156 woningen voor fase 9&10 in de Broeckgouw in Volendam.
De Broeckgouw wordt een woonwijk met ca. 1050 nieuwe woningen. Het stedebouwkundig ontwerp voor de wijk is gemaakt door KuiperCompagnons.

17 villa’s in de Haarlemermeer

Smits Bouwbedrijf wint i.s.m. Rudy Uytenhaak Architectenbureau de aanbesteding voor het ontwikkelen van 17 villa's in de Haarlemmermeer.

wedstrijd ontwerp 24 woningen diksmuide

In samenwerking met net-architectuur is het wedstrijdontwerp ingediend voor de vervangingsbouw van 24 sociale koopwoningen in Diksmuide (B). De bestaande technisch uitgeleefde woningen verschuilen zich richting het openbaar domein achter hun berging. In het ontwerp van de nieuwe woningen is de berging dan ook opgenomen in het volume om zo de afstand tussen straat en het wonen te beperken. Kenmerkend voor het ontwerp is de verfijnde geaccidenteerde voorgevel van 'pixel' metselwerk.

opening MFC Augustus in Amstelveen

MFC Augustus aan de hortensialaan in Amstelveen is feestelijk in gebruik genomen.
Het gebouw bevat 2 basisscholen, 2 Kinderdagverblijven en een USC*NSF sportzaal.

Lees hier meer over het project

Architectenselectie Immanuelschool

Rudy Uytenhaak Architectenbureau wint de Architectenselectie voor het ontwerp van de nieuwbouw van de Immanuelschool in Amsterdam nieuw west!

Hyperion Overhoeks

In samenwerking met Next Architects is het wedstrijd ontwerp ingediend voor het Hypepion lyceum op overhoeks in Amsterdam noord. De school beslaat ruim 8400m2 en is zowel vanaf de water als parkzijde te betreden.

Opening gemeentehuis Bloemendaal

Op 25 juni wordt het door bureau Uytenhaak in samenwerking met NEXT architects vernieuwde gemeentehuis van Bloemendaal officieel geopend. Op buitenplaats Bloemenheuvel stond ooit een royaal negentiende-eeuws gezinshuis, ontworpen door J.D. Zocher jr. Het werd afgebroken, waarna in 1966 een replica werd gebouwd om te dienen als gemeentehuis. De samenvoeging van 5 gemeenten en 50 jaar gebruik vroeg om een grondige vernieuwing. De architecten Rudy Uytenhaak en Marijn Schenk hebben het ‘oude’ aangezicht behouden door het statige voorhuis te laten staan. In het door Peter de Ruyter opgewaardeerde landschap versterkt de opzet van het nieuwe gemeentehuis met een nieuwe entree naar het publiekscentrum en een monumentale erker voor de raadzaal de alzijdige oriëntatie. Daarmee wordt het klassieke villatype van een autonoom "aanzienlijk gebouw in het landschap" versterkt. De ‘historische gelaagdheid’ is duidelijk zichtbaar gemaakt in de verbinding van de oud- en de nieuwbouw.
Achter het Zocherdeel is zo een veel opener en publieksvriendelijker gemeentehuis inclusief het nieuwe werken voor de ambtenaren ontstaan. Door een slimme indeling zijn er vier lagen binnen de oorspronkelijke envelop ruim en licht gemaakt.

Lees hier meer over het project

De Voorsprong schoolconcept

Sneller en met minder inspanning een flexibel, fris en duurzaam schoolgebouw. Dat is De Voorsprong; het schoolconcept dat samen met Heddes Bouw & Ontwikkeling,  Pieters Bouwtechniek en Schouten Techniek is ontwikkeld.

De Voorsprong is een integraal ontworpen onderwijs huisvesting voor een vaste prijs van €850 per vierkante meter. De Voorsprong is geschikt voor primair onderwijs met mogelijkheden voor Brede Scholen of een Integraal Kind Centrum.

De Voorsprong wordt turnkey opgeleverd, volledig uitgerust en binnen de bouwtijd van een half jaar. De Voorsprong biedt als basis een complete school, met een indeling die geheel door de opdrachtgever bepaald kan worden. De basis is uit te breiden met diverse pakketten met vooraf vastgestelde prijzen.

www.voorsprong.nu

Sociale koopwoningen Buggenhout

In samenwerking met net-architectuur, Sileghem & Partners en xEn advies is het wedstrijdontwerp ingediend voor een inbreidingsplan van 16 sociale koopwoningen in Buggenhout (B). Het ontwerp is opgebouwd uit een slimme en compacte schakeling van woningen die per twee of vier rond een centraal gelegen plein liggen waarmee een relatief hoge dichtheid wordt gecreëerd in een open setting.

Eerste paal brede school Hortensialaan

Schoolkinderen hebben de eerste paal van de brede school aan de Hortensialaan de grond in geslagen. Eerst mochten zij deze nog versieren met hun eigen handafdrukken. Dit werd feestelijk gevierd in het bijzijn van de toekomstige gebruikers en wethouder van onderwijs Maaike Veeningen.
Lees hier meer over het project

Opening PO-raad VO-raad

De nieuwe locatie van de PO-raad, VO-raad, VO-content en Schoolinfo is op 8 september feestelijk geopend door staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschap Sander Dekker. Deze organisaties gaan samen in één gebouw werken waardoor de communicatie en efficiëntie wordt verbeterd. Het interieur is ontworpen door Rudy Uytenhaak architectenbureau.

Gezondheidcentrum de Drecht opgeleverd

Het gezondheidscentrum de Drecht in Amsterdam is opgeleverd. Het ouderencentrum is verbouwd en heeft nu naast seniorenwoningen ook een gezondheidscentrum met apotheek op de begane grond. Het project ligt in Holendrecht en is onderdeel van de revitalisatie van deze wijk.

Bij het ouderencentrum is een uitbouw gerealiseerd die ruimte biedt aan het gezondheidscentrum en de apotheek. Daarbij is de plint transparant gemaakt en zijn ruime, zichtbare entrees gecreëerd. Op deze manier krijgt het gebouw een opener uitstraling naar het pleintje aan het Abcouderpad en de gebruikers meer daglicht. De gevel heeft een duidelijk afwijkende uitstraling ten opzichte van de overige gevels van de Drecht. Zo wordt in één oogopslag duidelijk dat hier een publieke functie gelegen is. Dit geeft het plein een meer publiek karakter en het zorgt ervoor dat het meer gaat aanvoelen en functioneren als centrumgebied voor de wijk.

Kantoor HHNK wint AIA publieksprijs

Rudy Uytenhaak architectenbureau heeft de AIA publieksprijs in ontvangst mogen nemen voor het kantoor van het Hoogheemraadschap. Het publiek heeft dit gebouw uitgeroepen tot mooiste gebouw van Heerhugowaard. Bedankt voor alle stemmen!

Lees hier meer over het HHNK

Rondleidingen FNWI en USC op de dag van de architectuur

Bureau Uytenhaak geeft op zaterdag 21 juni in de FNWI en het Universitair Sportcentrum in Amsterdam rondleidingen ter ere van de dag van de architectuur. De rondleidingen starten elk uur vanaf 11.30uur. Er wordt verzameld in de centrale hal van de FNWI, Science Park 904.

Meer informatie is te vinden op www.dagvandearchitectuuramsterdam.nl

Lees hier meer over de FNWI
Lees hier meer over USC Sport

Wedstrijd ontwerp Vlinderdreef Moerbeke ingediend

In samenwerking met ABT belgië en studiebureau Boydens is het wedstrijdontwerp voor de gemeentelijke basisschool de Vlinderdreef in Moerbeke ingediend. Het ontwerp behelst een nieuwbouw peuterschool van 1250m2 en de renovatie van 2000m2 bestaande lokalen en ondersteunende functies.

Opening ambassade Canberra

Op 26 februari opende minister Timmermans de nieuwe Nederlandse Ambasade in Canberra, naar ontwerp van Rudy Uytenhaak Architectenbureau. Rudy Uytenhaak was met Wilma Bierhaus bij de opening aanwezig en gaf op 27 februari een lezing aan de Universiteit van Sydney.

Het nieuwe ambassadegebouw is een vanzelfsprekend en zo naturel mogelijk gebouw geworden, in nauwe samenwerking met Royal Haskoning DHV energieneutraal gerealiseerd. Een compact, rechthoekig volume is verdeeld over twee verdiepingen, met een ruimtelijk interieur binnen een rationele constructie. De gelamineerde houten mantel die het gebouw omhult, zorgt voor een optimale klimaatbeheersing en geeft openheid waar dat klimaattechnisch mogelijk en representatief gewenst is.

Bekijk hier het project

Opening Hanepraij

Niemand minder dan Sinterklaas reisde vandaag af naar Gouda voor de feestelijke opening van zorgcentrum Hanepraij. Terwijl de Pieten langs de gevels naar boven klommen, was het voor de ramen een drukte van belang.

Hanepraij biedt op zo'n 13.000m2 onder meer ruimte aan 226 plaatsen voor psychogeriatrie en somatiek, individueel wonen voor mensen met een lichamelijke beperking en kleinschalig wonen voor mensen met dementie.

Lees hier meer over het project.

Opening Eriba

Op 7 november opent het nieuwe onderzoeksinstituut Eriba (European Research Institute on the Biology of Ageing) in Groningen officieel zijn deuren.

ERIBA bundelt fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar het verouderingsproces en de ziekten die daarmee gepaard gaan. Eriba trekt toponderzoekers uit de hele wereld aan en Rudy Uytenhaak Architectenbureau ontwierp dan ook een 'state of the art' gebouw.

Bekijk hier het project.

Expositie Oostelijk Havengebied

Op zaterdag 21 september opent het Borneo Architectuur Centrum (BAC) op het R.J.H. Fortuynplein in Amsterdam officieel zijn deuren. De openingstentoonstelling heet 'Het Oostelijk Havengebied, van stadsrand naar thuishaven', en gaat in op de ontstaansgeschiedenis van het Oostelijk Havengebied. Ook onze maquette van de woningen op Borneo Sporenburg is hier te zien.

Naast tentoonstellingen biedt het BAC onder meer workshops, lezingen en rondleidingen. Ook zijn er werkplekken te huur, kun je er koffie drinken en onder meer architectuurboeken kopen. Zo vormt het BAC een centrale ontmoetingsplaats voor toeristen en bewoners, werkenden en studenten, scholen en andere geïnteresseerden in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam.

Lees meer over ons project op Borneo/Sporenburg.

Fietsbrug en basisschool Utrecht

Team Rudy Uytenhaak Architectenbureau, NEXT architects, B+B, Arup en Vitruvius bouwkostenadvies heeft de architectenselectie voor basisschool Montessorischool Oog in Al en een fietsbrug over het Amsterdam Rijnkanaal gewonnen!
Een ranke hangbrug in combinatie met een goed doordachte inpassing van de school en de aanlanding in het plantsoen gaven in de Europese aanbesteding de doorslag.

De architecten zullen na de zomer het schetsontwerp vertalen in een Voorlopig Ontwerp. Voor de aanleg van de fietsbrug en aanlanding worden de huidige twee scholen en de gymzaal in het Victor Hugoplantsoen gesloopt. Basisschool de Eben-Haëzer zal in Leidsche Rijn een nieuwe plek krijgen. OBS Montessorischool Oog in Al komt, samen met de gymzaal, fietsbrug en de aanlanding, terug in het ontwerp op het Victor Hugoplantsoen. Met de fietsbrug wil de gemeente het fietsgebruik stimuleren. Voor fietsers vanuit het centrum en Oog in Al ligt er straks een snelle verbinding naar Leidsche Rijn, het toekomstige centrum en richting het Groene Hart en vice versa.

Renovatie in Krimpen kan beginnen

De modelwoning is klaar en het contract getekend. De renovatie van de eerste van de 240 woningen in de Vogel- en Doornenbuurt in Krimpen aan den IJssel kan nu echt beginnen.

Op 8 mei tekenden SCoop en QuaWonen het contract voor renovatieproject Slim & Snel. QuaWonen selecteerde SCoop (een samenwerking tussen Hemubo, Rudy Uytenhaak architectenbureau, Cauberg Huygen en KCP) om de woningen zó te renoveren, dat bewoners er nog 50 jaar met plezier en energiezuinig kunnen wonen.

Bekijk hier het project.

‘MFC de Kreek’ in de Architect

Harm Tilman interviewde Rudy Uytenhaak voor het artikel 'Tussen droom en daad...' dat in de Architect van maart 2013 verschijnt. Een artikel over schoolgebouwen. Met bijzondere aandacht voor MFA De Kreek in Hoorn.

Nederlandse architecten blijken er, ondanks de strakke budgetten, nog steeds in te slagen onderscheidende publieke gebouwen te maken. Om de kloof tussen ambitie en budgetten te dichten en te voldoen aan de aangescherpte eisen met betrekking tot energie, isolatie en gebruik ontstaan er daadwerkelijk andere schoolgebouwen.

In Hoorn zette de gemeente een innovatieve aanbesteding in om extra duurzaamheidsambities te kunnen realiseren.

Lees meer over MFA De Kreek.

De maarteditie van de Architect is op 14 maart verschenen.

Hoogste punt MFC in Bangert en Oosterpolder

Maandag 19 december bereikt de bouw van het Multifunctioneel Centrum 'Bangert en Oosterpolder' haar hoogste punt. In dit volledig uit hout geconstrueerde gebouw zijn onder andere een brede school, een wijkcentrum en een sporthal ondergebracht.

Bekijk hier meer informatie over het MFC 'Bangert en Oosterpolder'

Ambassade Amman en Centrum voor Levenswetenschappen Groningen gepubliceerd in Jaarboek voor architectuur 2010/11

Het universiteitsgebouw in Groningen wordt beschreven als een gebouw dat functioneel en efficiënt is, alsook een markant en herkenbaar architectonisch symbool. Het "duurzaamste gebouw in Jordanië", de Ambassade in Amman, is opgenomen in het Jaarboek omdat hiermee "het ministerie verder bouwt aan de traditie om wereldwijd spraakmakende Nederlandse architectuur in te zetten op Nederlands domein".

Lees hier meer over de Ambassade Amman
Lees hier meer over het Centrum voor Levenswetenschappen