Amsterdam, Hollandse Iepbrug

Sprong over het IJ
De Hollandse Iepbrug is  een fiets- en voetgangersbrug ontworpen in opdracht van de Gemeente Amsterdam. De brug is onderdeel van het programma ‘Sprong over het IJ’ waarmee de gemeente de oversteek tussen Amsterdam Noord en de rest van de stad gaat verbeteren. De brug is gelegen over het Noordhollandsch Kanaal, 160 meter ten noorden van de Willem-I Sluis. Door deze ligging hebben niet alleen bewoners van omliggende buurten profijt van de brug maar ook de vele forensen die dagelijks gebruik maken van de twee Ij-veren aan weerszijden van het kanaal.

Beweegbaar element
De brug is ontworpen als draaibrug met een hoogte van 3 meter waardoor die niet voor elk vaartuig geopend hoeft te worden. Bij opening draait het tussenstuk opzij om vaartuigen langszij te laten. De brug staat op metselwerk poten, die relateren aan het metselwerk van de Willem-I sluis. In de centrale poot is eveneens het slanke draaimechanisme opgenomen.

Gegoten hekwerk
Bijzonder aan het uiterlijk van de brug is het hekwerk, gemaakt van gegoten aluminium. Het onbewerkte aluminium is door zijn patroon en sterke materiaal veilig én dragend. In het hekwerk is in een geïntegreerde doorlopende lijn verlichting aangebracht wat de brug een ranke en heldere uitstraling geeft.

Het inhijsen van het brugdek

Programma:
Fiets- en voetgangersbrug
Opdrachtgever:
Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam | K. Dekker Bouw & Infra b.v.
Adviseurs:
Solid Steel Structures b.v., Arcadis
Aannemer:
K. Dekker Bouw & Infra b.v.
Status:
Opgeleverd
Beeld:
K.Dekker Bouw & Infra b.v. | Bouwfilm.nl