Assendelft, modulaire flexwoningen

Verankerd in het Zaans polderlandschap
Op een groene en waterrijke locatie in Assendelft ontwerpt RU+PA twee tijdelijke woongebouwen met 72 compacte woningen. De getrapte stroken met een ritmische houten buitenkant en groene binnenwereld vormen een dynamisch ensemble in het Zaanse polderlandschap. Het project is gesitueerd aan de Noorderveenweg in Assendelft, tussen de Vinexwijk Saendelft en de Westerpolder, op loopafstand van Sportpark De Omzoom. Gelegen aan het water, met een weids uitzicht en een goede ontsluiting via de Noorderveenweg.

Tijdelijke woningen met permanente kwaliteit
In de omgeving is er momenteel een tekort aan betaalbare woningen voor starters, spoedzoekers en statushouders. Door als onderdeel van NH Bouwstroom Flex met spoed 72 tijdelijke sociale huurwoningen toe te voegen wordt dit tekort weer iets teruggebracht.  De 72 compacte modulaire woningen van 30-49 m2 gebruiksoppervlak hebben voor nu een tijdelijke toepassing van minimaal10 jaar, maar hebben een permanente kwaliteit, zodat ze later herplaatst kunnen worden.

Flexibel Modulair
Het BENG gebouw is opgebouwd uit modulaire units, die bestaan uit een betonnen vloer en een stalen skelet. De wanden zijn  niet constructief, wat het samenvoegen van de units in de toekomst mogelijk maakt. Door de modulaire opbouw en droge verbindingen is het gebouw bovendien volledig herplaatsbaar. De gevel bestaat uit hout en recyclebaar metaal en er is veel groen geïntegreerd in het ontwerp. Door de efficiënte woningplattegronden is de beperkte oppervlakte van de woningen optimaal indeelbaar.

uytenhaak_C210_Assendelft_flexwoningen_plattegrond
 

Dynamiek en ritmiek
Het project omvat twee blokken, elk bestaand uit twee stroken die door materiaalgebruik één geheel vormen. Door de stroken te draaien en schuiven ontstaat een getrapt en gevarieerd gevelbeeld. De geschubde houten gevel vormt een buitenschil die van de stroken één blok maakt. Tussen de stroken is er ruimte voor de galerijontsluiting en een collectieve intieme buitenruimte. Een grotere collectieve buitenruimte verbindt de twee blokken met elkaar. De woningen hebben geen eigen balkon maar wel een verbrede galerijbrug die de bewoners deels als buitenruimte kunnen gebruiken.

Programma:
wonen, modulair
Opdrachtgever:
Parteon
Adviseurs:
Pieters Bouwtechniek, Schouten Techniek
Aannemer:
Heddes Bouw & Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouwsystemen
Status:
bouw gestart