Aalsmeer, VVA

Modulaire woningen
Op het voormalig terrein van de Voetbal Vereniging Aalsmeer (VVA) ontwerpt RU+PA 56 sociale huurwoningen in opdracht van Eigen Haard voor starters in samenwerking met Heddes Bouw & Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouwsystemen, Schouten Techniek, Pieters Bouwtechniek en Healthy Buildings. De modulaire gebouwen zijn vormgegeven als twee alzijdige houten volumes met uitgesproken lichte uitsnedes die de entree en het collectieve dakterras markeren.
 
Heldere volumes in parkachtig ensemble
Langs de als een ‘parkway’ vormgegeven Zwarteweg ligt een bomenrijke zone waarin twee woonblokken met een ‘urban villa’-typologie worden geplaatst. Door de eenduidige volumes te spiegelen en te verschuiven ontstaat er een ensemble van alzijdige vrij in het groen geplaatste gebouwen, waarbij maximale doorzichten door het gebied behouden zijn. Beide blokken bieden in een compact volume ieder 28 modulaire woningen, variërend in grootte van ca. 30m2 tot ca. 45m2, rondom een semi-open portiekontsluiting. De in prefab aangevoerde modulaire woonmodules worden circulair uitgevoerd en zijn eenvoudig te verplaatsen. Daarbij heeft het ontwerp van het casco flexibiliteit in zich, zodat de modules in de toekomst te combineren zijn tot bijvoorbeeld ruime driekamerwoningen.
 
Efficiënt en duurzaam ontwerp
De toepassing van hout voor de gevels is een bewuste keuze in de duurzaamheid van het modulaire bouwen en versterkt de mate van prefabricage en toepassing van circulaire materialen. De modules scoren in de GPR gemiddeld een 8.4 en voor Energie een 10! Om onderhoud te beperken is er gekozen voor mooi verouderende materialen zoals houten latten (geen schilderwerk), geanodiseerd aluminium (geen coating) en beton. De randen van het lattenpatroon vormen een houten frame waarin per woning grote raamopeningen met Franse balkons zijn opgenomen. De Woningen worden zo voorzien van ruim daglicht en uitzicht op de parkachtige omgeving. De woningen zijn efficiënt ingedeeld, zodat de beperkte oppervlakte optimaal in te delen is. De slimme opzet van de gebouwen resulteert in compacte gebouwen die BENG zijn en een EPC van 0 hebben. De gebouwen zijn voorzien van een warmtepomp, individuele WTW-units en circa 80 PV-panelen per gebouw.

Slider