Aalsmeer, VVA

Modulaire woningen
Op het voormalig terrein van de Voetbal Vereniging Aalsmeer (VVA) ontwerpt RU+PA sociale huurwoningen in opdracht van Eigen Haard voor starters in samenwerking met TEAM Modulair: Heddes Bouw & Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouwsystemen, Schouten Techniek, Pieters Bouwtechniek en Healthy Buildings. De modulaire gebouwen zijn vormgegeven als twee alzijdige bamboe volumes met uitgesproken lichte uitsnedes die de entree en het collectieve dakterras markeren.

Heldere volumes in parkachtig ensemble
Langs de als een ‘parkway’ vormgegeven Zwarteweg ligt een bomenrijke zone waarin twee woonblokken met een ‘urban villa’-typologie worden geplaatst. Door de eenduidige volumes te spiegelen en te verschuiven ontstaat er een ensemble van alzijdige vrij in het groen geplaatste gebouwen, waarbij maximale doorzichten door het gebied behouden blijven. Beide blokken bieden in een compact volume ieder 28 modulaire woningen, variërend in grootte van ca. 30m² tot ca. 45m², rondom een semi-open portiekontsluiting. De in prefab aangevoerde modulaire woonmodules worden circulair uitgevoerd (IFD) en zijn eenvoudig te verplaatsen. Daarbij heeft het ontwerp van het casco flexibiliteit in zich, zodat de modules in de toekomst te combineren zijn tot bijvoorbeeld ruime driekamerwoningen.

previous arrow
C009_gallery_plattegrond-PL00
C009_gallery_plattegrond-PL01
C009_gallery_plattegrond-PL02
next arrow
 

Efficiënt en duurzaam ontwerp
De toepassing van bamboe als gevelmateriaal is een bewust duurzame (bio-based) keuze en versterkt de mogelijkheden van prefabricage van de modules. De modules scoren in de GPR gemiddeld een 8.4 en voor Energie een 10! Om onderhoud te beperken is er gekozen voor mooi verouderende materialen zoals bamboe latten (geen schilderwerk), geanodiseerd aluminium (geen coating) en beton. De randen van het lattenpatroon vormen een houten frame waarin per woning grote raamopeningen met Franse balkons zijn opgenomen. De woningen worden zo voorzien van ruim daglicht en uitzicht op de parkachtige omgeving.

Door de efficiënte indeling kan het beperkte oppervlakte van de woningen optimaal benut worden. De slimme opzet van de gebouwen resulteert in compacte gebouwen die BENG zijn en een EPC van 0 hebben. De gebouwen zijn voorzien van een warmtepomp, individuele WTW-units en circa 80 PV-panelen per gebouw.

Programma:
Woningen
Opdrachtgever:
Heddes Bouw & Ontwikkeling | Eigen Haard
Team Modulair:
Heddes Bouw & Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouwsystemen, RU+PA, Schouten Techniek, Pieters Bouwtechniek en Healthy Buildings
Status:
Opgeleverd