Alkmaar, Kanaaldijk

Ensemble van vijf alzijdige volumes
In opdracht van BPD Ontwikkeling ontwerpt RU+PA woningen in een ensemble van vijf losstaande volumes in een glooiend groen parklandschap met een voor publiek toegankelijke wandelpromenade langs het Noord Hollandsch Kanaal aan de Kanaaldijk in Alkmaar.

Grenzend aan enerzijds het Noordhollandsch Kanaal en anderzijds de monumentale Westfriese Omringdijk, loopt het 350 meter langwerpige kavel. Met het ontwerp is in een groene stedelijkheid een toevoeging van woningen gerealiseerd in een aantrekkelijke en natuurinclusieve openbare ruimte. Door voor de bewoners een half verdiepte parkeergarage te realiseren, ontstaat hierover een glooiend landschap (ontworpen door Baljon Landschapsarchitecten) met hoge bomen, veel groen en verschillende routes. Groene tussenruimtes en zichtlijnen zorgen dat het kanaal, mede vanaf de omringdijk, overal maximaal ervaren wordt. In het verlengde van de achterliggende wijk ligt een plein dat met kleinschalige bedrijfsruimte en horeca aan het water een nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt vormt. Het plein loopt over in de parkachtige setting met aanlegvoorzieningen aan de kade en een openbaar wandelpad langs de oever.

Horizontale en verticale geleding
De vijf alzijdige volumes zijn in bouwhoogte afgestemd op de bezonning van de omgeving en met royale terrassen en balkons georiënteerd op het kanaal. Vanuit de parkeeroplossing zijn de gebouwen ontworpen in een heldere constructieve opzet. Binnen een differentiatie in bouwhoogte en footprint zijn de gebouwen uitgewerkt in twee typen architectuur. Drie terrasserende gebouwen horizontaal geleed met betonbanden en bamboe gevelbekleding. Deze terrasblokken zijn breder dan de parkeergarage, waardoor hiervoor langs een levendige plint van woningen aan de kade ontstaat. Vanaf de begane grond trapt het volume terug in twee richtingen, waarmee terrassen ontstaan op het zuidwesten. Tussen deze blokken staan twee compactere accenten uitgevoerd in een lichte baksteen met geclusterde balkons omkleed door bamboe. De aan het plein gelegen toren dient als herkenningspunt op het kruispunt tussen de assen van Kanaaldijk en Schoenmakerstraat terwijl het zuidelijkste blok het zicht vormt komend vanuit het centrum.

Het ensemble vormt met haar geleding, verschillende hoogtes en architecturale uitwerking een gevarieerd silhouet en hiermee een nieuwe groenstedelijke verdichting passend binnen de visie van de Kanaalzone Alkmaar.

previous arrow
B720_slider_situatie
B720_alkmaar_kanaaldijk_plattegrond-blok B_begane grond-01-01
B720_alkmaar_kanaaldijk_plattegrond-blok B_eerste verdieping-01
B720_alkmaar_kanaaldijk_plattegrond-blok B_zevende verdieping-01
B720_alkmaar_kanaaldijk_plattegrond-blok C_begane grond-01
B720_alkmaar_kanaaldijk_plattegrond-blok C_tweede verdieping-01
B720_alkmaar_kanaaldijk_plattegrond-blok C_vierde verdieping-01
blok-E_begane-grond
B720_alkmaar_kanaaldijk_plattegrond-blok E_eerste verdieping-01
B720_alkmaar_kanaaldijk_plattegrond-blok E_zesde verdieping-01
next arrow
 

Programma:
woningen en voorzieningen
Opdrachtgever:
BPD Ontwikkeling
Adviseurs:
A. Harder, Hiensch Engineering B.V., Baljon Landschapsarchitecten, Prommenz 
Aannemer:
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V.
Status:
in ontwerp