Almere, Tourmaline

Woontoren
Aan het weerwater in Almere op een kruispunt van een aantal zicht­assen is als stedenbouwkundig accent een woontoren voorzien. Uit de verte toont de woontoren vanuit verschillende richtingen keer op keer een ander gezicht.

Dynamisch silhouet
De woningen zijn optimaal georiënteerd op uitzicht en bezonning. De stervormige plattegrond vormt hiervoor de basis en zorgt voor het verrassend en dynamisch silhouet: soms rank en scherp als een mes, en soms breed en open als een waaier. In feite is de toren samengesteld uit drie om elkaar wentelende prisma’s, reden voor de ontwikkelaar om haar naar een geslepen edelsteen te vernoemen: Tourmaline.

Prisma’s van glas en staal om een kern van steen
De zilveren massa met het harde karakter van de materialen glas en staal wordt op 3 zijdes verzacht door een sluier van subtiel geweven hout. Aan de noordoost- en noordwestgevels is het hout verticaal geleed en bijzonder geprofileerd om het ochtend- en avondstrijklicht op te vangen. Door de kleurverwantschap met de steen sluiten deze stijlen zich tot één vlak met de stenen wanneer je ze overhoeks ziet. De zuidgevels zijn daarentegen sterk horizontaal vormgegeven, om de horizon van binnenuit te kunnen volgen. Hier versterkt juist het hout de richting van de bandramen.

previous arrow
next arrow
 

Programma:
woningen en parkeergarage
Opdrachtgever:
Hopman projectrealisatie
Adviseurs:
Van Rossum, T&H Nieuwegein, Santberger Advies
Aannemer:
Bouwbedrijf De Nijs
Status:
opgeleverd
Fotografie:
Theo Uytenhaak