Amsterdam, Borneo Sporenburg

Intensieve laagbouw
Het plan ‘Patio Malaparte‘ is gebaseerd op het oorspronkelijke con­­­­­cept van de lamelstructuur voor Borneo Sporenburg. Het is hier uitgewerkt in een geheel nieuwe typologie. Op twee kavels van 41 meter diep, met een totale lengte van 150 meter, zijn 126 woningen ge­bouwd als een repetitie van achttien stroken met elk zeven woningen. Deze extra intensieve bebouwing is mogelijk door het lamel-concept “Malaparte hoofd­volumes” af te wisselen met het “Cakewalktussenlid” en op een slimme manier om te gaan met de programmatische eisen (alle woonkamers aan de straat) en ontsluiting (compacte trappen waardoor alle woningen grond­ontsloten zijn).

Huurwoningen
Elke strook bevat aan de F. de Boerlaan (noordzijde) vijf sociale huurwoningen en langs de Borneokade (zuidzijde) twee vrije sectorwoningen. Iedere strook bestaat uit een bebouwde lamel van 4,20 meter met een geknikt dak, de Malaparte en een opener tussenlid van 4,20 meter waarin een cakewalk-achtige bebouwing is gecombineerd met zeven van de acht buitenruimten in de vorm van patio’s en dakterrassen.

Ruimtelijk wonen
De twee vrije sectorwoningen zijn ruim en hebben 3,20 meter hoge woonkamers. Ze zijn spiraalsgewijs rond een patio georganiseerd en swingen over de beuken om ze meer ruimtelijkheid én meer privacy te verschaffen. Vanuit het ene vertrek kijk je diagonaal via jouw patio naar een andere kamer. De benedenwoning heeft aan de patio een bijzondere extra hoge kamer onder het geknikte dak. De bovenwoning heeft een voorhof met plaats voor een boom en op de tweede verdieping een ruim terrasvlonder. De woningen tonen die typische paradox die een stad kan bezitten, van verrassende ruimtelijkheid in schijnbaar volle, dicht bebouwde massa.

Levendig straatbeeld
Aan de straatzijde tonen de voorgevels de afwisseling van volumes in robuust metselwerk en spaties daartussen. Daarbinnen zijn de Malaparte-lamellen bekleed met drie tinten grijs. De lange geknikte aluminiumkleurige daken zijn geaccentueerd in een getrapt silhouet. De zijwanden van de patio’s zijn gevoerd met staalplaat en lichtgrijze vezelcementplaat.

previous arrow
B906_slider_situatie_500
gallery_B710_IKC-Overhoeks_pl00
gallery_B710_IKC-Overhoeks_pl01
gallery_B710_IKC-Overhoeks_pl02
gallery_B710_IKC-Overhoeks_pl03
next arrow
 

Programma:
woningen
Opdrachtgever:
Ontwikkelingsmaatschappij New Deal
Adviseurs:
Pieters Bouwtechniek
Aannemer:
VOF de Realisatie
Status:
opgeleverd
Fotografie:
Luuk Kramer | luukkramer.nl