Amsterdam, Jacq. Veltmanstraat
Verdichting en vitalisering
In het ’Nieuw West‘ van Van Eesteren ligt de Jacques Veltmanstraat. Dit project ligt in de zoom van een kwadrant van repeterende open woning- blokken, tegen een sloot met daarachter het talud naar de spoordijk bij station Lelylaan. Voorheen stond in deze strook met voorzieningen een school. Evenals het Koningin Wilhelminaplein, aan de overzijde van het spoor, beoogt dit plan ‘Uptown-Downtown’ verdichting en vitalisering van het stadsdeel Slotervaart Overtoomse Veld. Het plan combineert een nieuw stadsdeelkantoor met daarboven appartementen (Baneke, van der Hoeven Architecten) met twee appartementgebouwen, eengezinswoningen, buurtactiviteitencentrum en parkeergarages (rudy uytenhaak + partners architecten).
Dubbel grondgebruik
Oorspronkelijk voorzag het stedenbouwkundig ontwerp in vier urban villa’s met appartementen op een door parkeren gedomineerd maaiveld. Wij adviseerden een alternatief plan met méér woningen, waaronder veel eengezinswoningen (driekwart van de wijk bestaat al uit appartementen van ongeveer 70 m²) en méér woonomgeving door dubbel grondgebruik. Twee ‘moderne’ (licht en lucht – dus glazen) volumes zijn als een zonnetrap oplopend naar acht lagen, geplaatst op een twee verdiepingen hoge stenen sokkel. Dit basement is een verdicht stedelijk weefsel dat intensief gebruik van de grond ambieert. Centraal in dat weefsel ligt een nieuwe verhoogde straat op de verdiept aangelegde parkeergarage, die door de verdichting noodzakelijk en financieel mogelijk werd. Aan deze beschutte en intieme straat, in de geluidschaduw van de spoordijk liggen aan weerszijde eengezinswoningen met tuin of patio en waterterras.
Aan de Jacques Veltmanstraat zijn in de sokkel maisonnettes met vijf kamers en tuin voor grote gezinnen gesitueerd met daarboven de appartementen die met de lift bereikbaar zijn.
Openbare ruimten
Tussen de bouwblokken maken drie grote openbare ruimten, in het verlengde van de straten, het verband met de stempels van Van Eesteren:
1. Aflopend richting water met de toegang tot de woongebouwen en parkeergarages;
2. Oplopend met de speelplaats voor jonge kinderen;
3. Het trapveld met tribune en de toegang naar het in het complex geïntegreerde activiteitencentrum.
Materialisatie
Transparante entreehallen versterken functie en betekenis van deze straathoeken. Boven deze entrees en de twee verdiepingen hoge stenen sokkel in leerkleurige baksteen zweefthet trapvormig volume, afgewerkt met vezelcementplaat, waar voorlangs de glasschermen lopen die als treden van de ‘trap’ werken. De gevelbeëindiging aan de bovenzijde is van zwarte leien. Aan de laagbouw in dezelfde steen zijn incidenteel zinken dakopbouwen toegevoegd.