Amsterdam, Noordmansschool

Utiliteit

Amsterdam, Noordmansschool

Voor AMOS scholen bouwen wij de Noordmansschool. Deze school maakt deel uit van een bestaand ensemble in Amsterdam Nieuw-West. Eén vleugel van het ensemble zal gesloopt worden ten behoeve van nieuwbouw, die samen met het oude deel een nieuw geheel zal vormen en het binnenplein omsluiten.

De behoefte naar sociale interactie en ruimte voor zelfstandig leren, zijn belangrijke aspecten die in de nieuwbouw gerealiseerd zullen worden. Een compacte opbouw met een centraal gelegen ruimte voor ontmoeting en leerplein, vormen de basis van het gebouw. De school heeft een split-level indeling, waar leerlingen naarmate ze ouder en zelfstandiger worden, een groeipad doormaken en ze steeds hoger in de school komen. Door de split-level opzet is er extra hoogte ontstaan voor de entree, de centrale hal en het speellokaal. Ook is er in de hal een groot podium, waarvan de rand als tribune naar het speellokaal gebruikt kan worden.

Het materiaalgebruik is robuust met materialen die onderhoudsarm zijn en mooi verouderen. De gevels zoeken aansluiting bij het bestaande en vormen een hedendaagse school. De combinatie van metselwerk, betonbanden en -lamellen, houten lamellen en geanodiseerde aluminium kozijnen geven het gebouw een frisse en warme uitstraling.

De Noordmansschool wordt een energieneutrale school, ontworpen volgens de principes van minimaal Frisse Scholen B. De combinatie van een compact bouwvolume en zeer hoogwaardige isolatie minimaliseren de energievraag, die wordt aangevuld met stadsverwarming. Zowel klassen als leerpleinen krijgen veel raamoppervlakte om zo veel mogelijk daglicht binnen te krijgen. Het daarnaast benodigde kunstlicht is LED geschakeld op intelligente sensoren. Met de op het dak geplande 305 zonnepanelen om alle eigen elektriciteit op te wekken, kan de Noordmansschool gasloos en energieneutraal gebouwd worden.