Amsterdam, Olympisch Kwartier

Drie bouwblokken
Tegenover het Olympisch Stadion liggen drie woongebouwen met luxe huur-woningen. Het grote, puntvormige woonblok is uitgerust met gemeenschappelijke voorzieningen zoals een zwembad, fitness- en ontmoetingsruimtes en extra gastenverblijven. Vanuit dwarsstraten bieden poorten doorzicht op de collectieve binnentuinen.

Amsterdamse School architectuur
Uitgangspunt voor dit ‘Olympisch kwartier’ is een continuering van de Amsterdamse School architectuur van Amsterdam Zuid, zoals omschreven in het stedenbouwkundig plan van Lafour, Wijk en Ebberink. Door baksteen toe te passen in verticale lamellen die dwars op de gevel staan, is het mogelijk dit karakteristieke materiaal te combineren met eigentijdse grote ramen. Zo wordt de kwaliteit van de Amsterdamse School hier opnieuw gegenereerd onder de huidige bouwcondities.


previous arrow
9909_slider_situatie_5000
9909_slider_plattegronden
9909_k_slider_PL00
9909_k_slider_PL01
next arrow
 

Opengewerkt bakstenen volume
Geheel naar  Amsterdamse traditie is op dit binnenterrein een paviljoen voor een kinderdagverblijf ontworpen. Het blokje is in het geheel bekleed door metselwerk: aan de noordzijde traditioneel uitgevoerd, deels opengewerkt om het  binnenplein bovenlicht te geven; en op het zuiden en op het  dak met bakstenen lamellen zoals bij de straatgevels. Hiermee wordt het volume abstract maar genuanceerd bepaald en ook vanuit de woningen leesbaar gemaakt.

Diagonale as
Op straat niveau wordt het zelfstandige volume doorsneden door de natuurstenen muren die het openbaar en privé gebied op het binnenterrein begrenzen. Hierdoor ontstaat in het gebouw  een ruimtelijk  scharnier tussen binnen en buiten, openbaar en privé, voorplein en speeltuin. De organisatie van de groepsruimtes en van de aanpalende functies is een uitwerking hiervan, eenvoudig en helder van opzet. Grote schuifdeuren en glazen puien maken veelzijdige relaties tussen binnen en buitengebied mogelijk.

Programma:
woningen, voorzieningen, zwembad en kinderdagverblijf
Opdrachtgever:
BPF Bouwinvest
Adviseurs:
Strackee Bouwadviesbureau, VIAC installatie adviseurs, Adviesbureau Nieman, van Empelen van Aalderen Partners
Aannemer:
Bot Bouw, De Nijs Bouwcombinatie
Status:
opgeleverd
Fotografie:
Rene de Wit | architectuurfotografie.com