Amsterdam, Oostenburg Kavel 11 A/B

Op kavel 11A en 11B van het stoere woon-werkeiland Oostenburg in Amsterdam heeft RU+PA in opdracht van Stadgenoot twee unieke woongebouwen met 42 woningen en 2 bedrijfsruimten ontworpen. Lichte atria en royale buitenruimtes geven maximale ruimtelijkheid aan de twee gebouwen.
 
CONTEXT

Het eiland Oostenburg is een van de drie eilanden aan de oostzijde van het centrum van Amsterdam. Oostenburg heeft een rijk industrieel verleden en wordt getransformeerd tot een stoer woon-werkeiland met een diverse mix van individuele smalle kavels.
 
WOONGROEP 55+
Kavel 11A bestaat uit 12 middensegment huurwoningen en kavel 11B biedt ruimte aan een senioren woongroep met 30 sociale- en midden segment huurwoningen. Er is veel ruimte voor sociale interactie én het bestaat uit levensloopbestendige aanpasbare woningen. Op de begane grond van beide kavels worden bedrijfsruimtes gerealiseerd.
 
CENTRAAL HART
Binnen de gebouwen is gezocht naar een optimale ruimtelijkheid die plaats biedt voor sociale interactie. In 11A zijn de woningen georiënteerd rondom een open trappenhuis, lift en een vide die licht in alle verkeersruimte brengt. In 11B zijn de woningen georganiseerd rondom een centraal hart met een open wenteltrap en een warme sfeer door het gebruik van hout. In de gemeenschappelijke ruimte, bij de wasruimte, gereedschapsruimte, op de wenteltrap en op het gezamenlijke dakterras zijn plekken voor ontmoetingen gefaciliteerd.
 
BETONNEN KADERS EN METSELWERK GRID
Kavel 11A en 11B zijn onderdeel van een rij unieke panden. Kavel 11A is als pand langs de entree naar het eiland aangewezen om een bijzondere dakvorm te krijgen. Met zijn sheddak verzelfstandigt het pand en biedt het extra daglichtkwaliteit aan de woningen en de verkeersruimte. De gevel is een metselwerk gridgevel met loggia’s.
 
In 11B wordt de smalle kavelstructuur van Oostenburg benadrukt door het pand op te delen in drie verticale betonnen kaders met een natuurlijke, warme invulling. Aan het Buurtplein is op de begane grond een groene plint; de bovenbouw ligt teruggetrokken achter het ruime dakterras op de eerste verdieping.

Slider