Amsterdam, Oostenburg Kavel 11A/B

Industrieel woon-werk eiland
Het eiland Oostenburg heeft een rijk industrieel verleden en wordt getransformeerd tot een stoer woon-werkeiland met een diverse mix van individuele smalle kavels. RU+PA heeft twee unieke woongebouwen met woningen en bedrijfsruimten ontworpen. Lichte atria en royale buitenruimtes geven maximale ruimtelijkheid aan de twee gebouwen.

Betonnen kaders en metselwerk grid
Kavel 11A en 11B zijn onderdeel van een rij unieke panden. Kavel 11A is als pand langs de entree naar het eiland aangewezen om een bijzondere dakvorm te krijgen. Met zijn sheddak verzelfstandigt het pand en biedt het extra daglichtkwaliteit aan de woningen en de verkeersruimte. De gevel is een metselwerk gridgevel met loggia’s. In 11B wordt de smalle kavelstructuur van Oostenburg benadrukt door het pand op te delen in drie verticale betonnen kaders met een natuurlijke, warme invulling. Aan het Buurtplein is op de begane grond een groene plint; de bovenbouw ligt teruggetrokken achter het ruime dakterras op de eerste verdieping.

Woongroep 55+
Kavel 11A bestaat uit middensegment huurwoningen en kavel 11B biedt levensloopbestendig aanpasbare woningen aan een senioren woongroep in het sociale- en midden huursegment. Op de begane grond van beide kavels worden bedrijfsruimtes gerealiseerd.

Centraal hart
Binnen de gebouwen is gezocht naar een optimale ruimtelijkheid die plaats biedt voor sociale interactie. In 11A zijn de woningen georiënteerd rondom een open trappenhuis, lift en een vide die licht in alle verkeersruimte brengt. In 11B zijn de woningen georganiseerd rondom een centraal hart met een open wenteltrap en een warme sfeer door het gebruik van hout. In de gemeenschappelijke ruimte, bij de wasruimte, gereedschapsruimte, op de wenteltrap en op het gezamenlijke dakterras zijn plekken voor ontmoetingen gefaciliteerd.

previous arrow
B901_slider_VO_Oostenburg_presentatie_situatie_1op500
B901_slider_VO_Oostenburg_presentatie_plattegrond_begane-grond
B901_slider_VO_Oostenburg_presentatie_plattegrond_eerste-verdieping
B901_slider_VO_Oostenburg_presentatie_plattegrond_tweede-verdieping
B901_slider_VO_Oostenburg_presentatie_plattegrond_derde-verdieping
B901_slider_VO_Oostenburg_presentatie_plattegrond_vierde-verdieping
B901_slider_VO_Oostenburg_presentatie_plattegrond_vijfde-verdieping
next arrow
 

Programma:
woningen en bedrijfsruimten
Opdrachtgever:
Stadgenoot
Adviseurs:
Pieters Bouwtechniek, Cauberg Huygen, Nieman
Status:
in ontwerp