Amsterdam, ProRege Noorderhof

Bestaand ensemble
Voor AMOS bouwen wij de basisschool Pro Rege Noorderhof, die onderdeel uitmaakt van een bestaand ensemble in Amsterdam Nieuw-West. Eén vleugel van het ensemble zal gesloopt worden ten behoeve van nieuwbouw, die samen met het oude deel een nieuw geheel zal vormen en het binnenplein omsluiten.

Groeipad
De behoefte naar sociale interactie en ruimte voor zelfstandig leren zijn belangrijke aspecten waar in de nieuwbouw rekening mee gehouden wordt. Een compacte opbouw met een centraal gelegen ruimte voor ontmoeting en leerplein, vormen de basis van het gebouw. De school heeft een split-level indeling, waar leerlingen naarmate ze ouder en zelfstandiger worden, een groeipad doormaken en ze steeds hoger in de school komen. Door de split-level opzet is er extra hoogte ontstaan voor de entree, de centrale hal en het speellokaal. Ook is er in de hal een groot podium, waarvan de rand als tribune naar het speellokaal gebruikt kan worden.

Aansluiting op bestaande bebouwing
Het materiaalgebruik is robuust met materialen die onderhoudsarm zijn en mooi verouderen. De gevels zoeken op eigentijdse wijze aansluiting bij de bestaande bebouwing. De combinatie van metselwerk, betonbanden en -lamellen, houten lamellen en geanodiseerde aluminium kozijnen geven het gebouw een levendige, hedendaagse uitstraling.

previous arrow
B709_slider_500_Situatie
B709_slider_200_Begane-grond
B709_slider_200_Eerste-verdieping
next arrow
 

Compact en duurzaam
De Pro Rege Noorderhof wordt een energieneutrale school, ontworpen volgens de principes van minimaal Frisse Scholen B. De combinatie van een compact bouwvolume en zeer hoogwaardige isolatie minimaliseren de energievraag, die wordt aangevuld met stadsverwarming. Zowel klassen als leerpleinen krijgen veel raamoppervlakte om zo veel mogelijk daglicht binnen te krijgen. Het daarnaast benodigde kunstlicht is LED geschakeld op intelligente sensoren. Met de op het dak geplande 305 zonnepanelen om alle eigen elektriciteit op te wekken, kan de Pro Rege Noorderhof gasloos en energieneutraal gebouwd worden.


Programma:
Basisschool
Opdrachtgever:
AMOS Onderwijs
Adviseurs:
Pieters Bouwtechniek, Bureau 1232, Kolom Bouw Advies
Aannemer:
Bouwbedrijf Selie BV
Status:
Opgeleverd
Fotografie:
Pieter Kers | Beeld.nu