Amsterdam, Weldam

Renovatie en uitbreiding jaren 60 villa
In een kleinschalige villawijk in Amsterdam heeft RU+PA het ontwerp gemaakt voor de renovatie en uitbreiding van een jaren ’60 villa. Met respect voor de bestaande architectuur is er een ontwerp gemaakt voor de hoogwaardige renovatie, waarbij de originele villa is vergroot met een eigentijdse en passende uitbouw.

Bestaande eenvoud en verbijzondering
De originele vierkante jaren ’60 villa bestaat uit een massief ogend bakstenen en betonnen hoofdgebouw met daaraan terugliggend verschoven de garage als bakstenen volume. Hierin zijn destijds op abstracte en asymmetrische wijze openingen gecomponeerd en verbijzonderingen op de hoek aangebracht.

Nieuw vlakkenspel
De aangebrachte transformatie opent de bestaande villa richting de tuin (west/zuidzijde) en omspeeld deze met een samenspel van vlakken. De zuidoostzijde wordt gevormd door een betonwand die de contramal vormt van de bestaande betonband van de eerste verdiepingsvloer van de villa. Van hieruit grijpt een mahonie pui/latten wand in die zich met een open hoek omvouwd richting het terras en met een krul wordt beëindigd als knipoog naar de bestaande haard in de voorgevel. Een doorlopend glazen bandraam, dat is ingezet als juxtapositie van de bestaande betonband, laat het nieuwe dak zweven en zorgt voor een museale ruimtebeleving tussen binnen en buiten. De omspeling van vlakken versterkt enerzijds het massieve karakter van de bestaande villa en voegt anderzijds een nieuwe laag aan doorzichten en composities hieraan toe. Het ontwerp heeft op deze wijze getracht de intentie van de opdrachtgever te verwezenlijken: de architectuur van de woning te verbinden met de toekomst en ruimte te creëren voor een gezin met opgroeiende kinderen.

previous arrow
B903_slider_situatie_1_5000
B903_slider_02_schema-concept
next arrow
 

Verfijnde detaillering
Het ontwerp van de uitbouw is verfijnd: het dak wordt gedragen door houten kozijn stijlen en de dikte van het dak overstek is geminimaliseerd. In de materialisering zijn juist grove texturen als beton (met glasgranulaat) en een reliëf in de houten gevelbekleding aangebracht.

Toekomstbestendig
De villa is volledig na geïsoleerd en alle huidige kozijnen zijn vervangen door kozijnen met dezelfde verbijzonderde detaillering maar dan met triple glas. De hoogwaardige isolatie, een warmtepomp + boilers en PV panelen op het dak hebben de woning gasloos en energieneutraal gemaakt. Groendaken op de uitbouw en de garage zorgen voor extra isolatie en waterbuffering.

Programma:
Wonen
Opdrachtgever:
Particulier
Adviseurs:
Structure Engineering, M3Energie, Instaan Installaties
Aannemer:
Bouwbedrijf Daalmijer
Status:
Opgeleverd
Fotografie:
Pieter Kers | www.beeld.nu