Amsterdam, Immanuel

De Immanuelschool, een basisschool van AMOS onderwijs, ligt centraal in de tuinstad Geuzeveld-Slotermeer in Amsterdam-Nieuw West dat tot stand is gekomen binnen het Algemeen Uitbreidingsplan voor Amsterdam door Van Eesteren / Stadsontwikkeling.
Op de locatie van het bestaande schoolgebouw wordt de nieuwe Immanuelschool gerealiseerd door een deel van het gebouw te amoveren. De ligging in de bocht van de Jan Louterstraat versterkt het alzijdig karakter van de school. Op deze prominente plek staat het gebouw teruggeschoven van de rooilijn, waardoor het schoolplein aan de zuid- en straatzijde ontstaat.
Het nieuwe gebouw, met een bvo van 1585 m², is ontworpen vanuit een sterk contextuele benadering. Stedenbouwkundige- en duurzaamheids-overwegingen hebben tot een concept geleid, waarin de school wordt opgebouwd uit een aantal bouwdelen met hun eigen functie en identiteit. De compacte vorm bestaat uit twee volumes: een betonnen begane grond en een metselwerk kroonlijst daaroverheen. De twee volumes worden gescheiden door een bandraam als voeg. Het overstek aan de zuidzijde met de hoofdentree geeft het gebouw een duidelijke voorkant. Het gekozen materialenpalet van betonnen kaders, metselwerk en kleurgebruik refereert naar kenmerkende gebouwen binnen het AUP.
De school is in twee lagen georganiseerd rond een centraal gelegen hart met een doorlopend circuit. Dit hart wordt gevormd door de te schakelen hal en speellokaal met daaraan gelegen de tribunetrap die de hal via de vide met de bibliotheek op de eerste verdieping verbindt. De in totaal 12 klaslokalen liggen aan de met veel glas geopende Oost-West gevels. Op de begane grond 5 lokalen van de onderbouw die vanuit de klassen rechtstreeks toegang bieden tot het onderbouwplein en op de verdieping 7 klassen met in het hart de vide, bibliotheek en een het leerplein. Om oververhitting te voorkomen is de zuidgevel meer gesloten uitgevoerd, waarbij docentenruimtes op de verdieping worden ‘beschermd’ door de grote luifel.
De Immanuelschool wordt een energieneutraal (EPC: -0,1) gebouw. De compacte hoofdvorm, gecombineerd met hoogwaardige isolatie en intelligent gestuurde zonwering, beperken de warmte verliezen en opwarming. Een luchtwarmte pomp gecombineerd met laagtemperatuurverwarming, verzorgt de nog benodigde warmte. De overige installaties zijn zeer energiezuinig, o.a. door gebruik van LED en sensor gestuurde verlichting. Op het dak komen 260 zonnepanelen om de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp en installaties op te wekken. Zo wordt er een gebouw zonder gasaansluiting en zonder aansluiting op het warmtenet gerealiseerd.
Start bouw: 25 Mei 2018
Geplande oplevering: Maart 2019