Apeldoorn, Rijwoningen Kanaaloevers

Eenheid met diversiteit
In de groene omgeving van het nieuwe ‘Welgelegen Park’ hebben wij met ons ontwerp op 2 locaties invulling gegeven aan de opgave van een stedelijk wand uit het stedenbouwkundig plan van Rein Geurtsen. De meest noordelijke met een reeks van eengezinswoningen en aan het kanaal met een woonblok van maisonnettes.

Eengezinswoningen met een sterk individueel karakter
De koper kon zelf meebepalen hoe de woning gestalte kreeg. Naast de indeling van de woning en het oppervlak kon ook gekozen worden voor de soort baksteen, de vorm van de raampartijen en de dakopbouw. Om de eenheid in het straatbeeld te waarborgen was een aantal keuzemogelijkheden voorbereid. Dit concept leidde ertoe dat de keuze van de bewoners bepaalt hoe de gevel er als geheel uitziet. Het resultaat is een straatwand met een onregelmatig, maar aantrekkelijk patroon van vlakken.

Lees meer over de woontorens

previous arrow
A101_slider_situatie
A101_slider_PL00_640px
A101_slider_PL01_640px
A101_slider_PL02_640px
A101_slider_PL03_640px
A101_slider_PL04_640px
next arrow
 

Sociaal huisvestingsproject
Het ontwerp voor de tweede locatie heeft een geheel ander karakter. Een zo optimaal mogelijke organisatiestempel ontsluit per stramien van 8,4m 5 maisonnettes: 2 op begane grond aan de voortuinen en 3 op de vierde bouwlaag aan een corridor. Deze ruimtelijke puzzel heeft als resultaat dat alle woonkamers op het zuiden georiënteerd zijn en dat de ontsluiting van het geheel, heel efficiënt, centraal en aan de poort gesitueerd kon worden. De poort, een twee bouwlagen hoge onderdoorgang op ca. tweederde van de lengte, valt samen met een kleine sprong in het blok, waardoor op een vanzelfsprekender en elegantere manier alle uitzonderingen (trappenhuis, doorgang, afwijkende woningtypes) in de compositie zijn geplaatst.

Verfijning in architectuur en textuur
Er is hier gekozen voor dezelfde uitgangspunten voor het metselwerk als in de eengezinswoningen, maar in dit geval met een sterk horizontaal geleiding in de afwisseling. Alle penanten tussen de ramen hebben een andere textuur gekregen en alle privacy schermen, in de voortuinen en op de dakterrassen, zijn als keramische “roosters” uitgevoerd, allen in dezelfde kleur.

Programma:
woningen
Opdrachtgever:
Loostad bv
Status:
opgeleverd
Fotografie:
Pieter Kers | beeld.nu