Apeldoorn, Woontorens Kanaaloevers

Vlakbij het stadscentrum van Apeldoorn maakt het kanaal Apeldoorn-Hattum een markante S-bocht. Het kanaal heeft hierdoor bijna de dynamiek van een rivier gekregen. Hiervan is dankbaar gebruik gemaakt in een recent stedenbouwkundig plan van Rein Geurtsen. De oever wordt in dit plan gevormd naar het ideaaltype van de parkstad, erachter ligt de wijk als een soort tuinstad. Gesloten wanden vormen de tegenpool van losse bebouwing; vier torens in een park vormen een reeks tegenover een wand.
We hebben ons afgevraagd of het wel torens zijn. Hier is eerder sprake van een villa, een aanzienlijk huis in een landschappelijke omgeving. Daarbij was het de vraag hoe de villa’s een ensemble van vier individuele objecten zouden kunnen vormen. Alle vier de gebouwen tonen omhoog krullende vlakken metselwerk als een beschuttende jas die open gaat bij de zuidgevel. De zuidgevel is vormgegeven als een glazen gordijn met balkons. Veel ramen (de sproeten) zijn verstopt in het als gestapelde damschijven vormgegeven metselwerk. Andere ramen (de ogen) zijn expressief, per gebouw anders geplaatst. Vier ‘aanzienlijke gebouwen’, (villa’s volgens van Dale), met dezelfde genen en een verwante, maar eigen identiteit.
In hetzelfde plan zijn tevens 17 rijwoningen, een woonblok met 54 maisonnettes en een villa gerealiseerd. Lees meer over de laagbouw