Assen, Mandemaat

RU+PA heeft in een consortium met o.a. Hegeman Bouw&Infra en De Groot Installatiegroep de opdracht voor de verbouwing van het rijkskantoor Mandemaat 3 in Assen gewonnen! Het duurzame ontwerp voor een nieuw te bouwen pand tekent zich door circulair gebruik van materiaal, klimaatadaptiviteit, natuurinclusiviteit, energiezuinigheid en toekomstbestendigheid

Landschappelijk ingepast
In de Florijn As, aan de ringweg Europaweg-Zuid ligt de kavel langs het Anreperdiep en tussen twee Natuurnetwerk Nederland (NNN) gebieden in. Het ontwerp zoekt een optimale samenhang tussen landschap en bebouwing. Bij binnenkomst op het terrein zien gebruikers en bezoekers direct het natuurinclusieve landschap dat ter plaatse van het atrium en de hoofdentree naar binnen en over het gebouw wordt getrokken. Zo worden entreelandschap en verblijflandschap door het gebouw heen met elkaar verbonden en is er vanuit het kantoor in alle richtingen zicht op groen waardoor men gestimuleerd wordt om in de pauze even naar buiten te gaan voor een wandeling.

 

Verbindend atrium
Het compacte gebouw is georganiseerd rond het centrale verbindende atrium. Dit centrale atrium is het kloppend hart van Mandemaat, het vormt de verbinding tussen de landschappen en biedt ruimte voor de sociale verbinding door zichtbaarheid, reuring en ontmoetingen. Voor zowel gebruikers als bezoekers is er één ruime, duidelijke en gastvrije entree naar het atrium waar de balie en bezoekersfuncties evenals de strategisch gepositioneerde open trappen en liften direct zichtbaar zijn.
Rond het atrium liggen de rationeel opgezette kantoorvleugels. Opgebouwd uit een houten kolommenstructuur en houten vloeren bieden deze verdiepingen de mogelijkheid tot volledige flexibiliteit in de indeling van de plattegrond waarmee het kan voorzien in een optimale invulling nu, en volledig aanpasbaar is voor nieuwe wensen in de toekomst.

Integrale duurzaamheid
Mandemaat 3 zal één van de meest duurzame rijkskantoren worden. In het ontwerp is gezocht naar de balans tussen materiaalgebruik, energieverbruik, gezondheid en natuurinclusiviteit. Het compacte volume in hout wordt losmaakbaar gerealiseerd met toepassing van zoveel mogelijk geoogste materialen. Het ontwerp zal een positief effect hebben op het welzijn van haar gebruikers en omgeving. Voor de gebruikers wordt met goed daglicht, goede akoestiek, natuurlijke materialen, open trapverbindingen en de interactie tussen werkomgeving en het landschap een gezond binnenklimaat gerealiseerd. Voor de biodiversiteit wordt door de kleinere footprint ca. 20% terrein terug gegeven. De oplevering van het nieuwe Rijkskantoor staat gepland eind 2025.

Programma:
Utiliteit, overheidsgebouwen
Opdrachtgever:
Rijksvastgoedbedrijf
Aannemer:
Hegeman Bouw & Infra
Adviseurs:
De Groot Installatiegroep, IMd raadgevende ingenieurs,
Zri, Sweegers en de Bruijn, Alba Concepts
Landschapsarchitect:
Baljon Landschapsarchitecten
Status:
in ontwerp
Beeld exterieur:
WAX Architectural Visualizations