Bloemendaal, Gemeentehuis (interieur)

Monumentaliteit met een nieuw karakter
Het Gemeentehuis Bloemendaal behoudt met een stevige nieuwbouw en de transformatie van het monumentale voorhuis uit 1966/1846 (arch. Zocher) haar identiteit en matcht die met ambitie voor een actuele publieke dienstverlening. De nieuwbouw speelt met haar moderne ‘basic’ karakter en natuurlijke materialen compositorisch in op het bestaande gebouw. Het interieur van het gemeentehuis wordt gekenmerkt door zijn lichtheid en openheid.

Organisatie
De nieuwbouw houdt enige afstand van het voorhuis, waardoor een licht en transparant tussen lid ontstaat. In deze overgangszone ligt op het zuiden de publieksentree en wordt de verbinding tussen oud en nieuw op een subtiele wijze georganiseerd. Centraal in het multifunctionele publiekscentrum ligt de burgerzaal als een plein in het gebouw met een podium voor concerten, toespraken en voorstellingen, die aan weerszijden wordt geflankeerd door trappen die de verbinding met de bovengelegen raadszaal maken. Als intermediair tussen het publiekscentrum en de backoffice op de begane grond, liggen de balies en de spreekkamers. Op de eerste verdieping liggen representatieve spreekkamers. Het interieur op de tweede en derde verdieping is afgestemd op diverse specifieke activiteiten volgens het ‘nieuwe werken’.

Architectuur en politiek
De representatieve entree van het voorhuis wordt enkel nog gebruikt voor officiële ontvangsten en bruiloften. Vanuit deze ceremoniële entree ligt de raadzaal op de hoofdas van het gebouw en staat in open verbinding met de burgerzaal. Samen vormen ze het hart van het gebouw. De open verbinding met de burger wordt op deze as ook bevestigt door de raadzaal met een indrukwekkend grote glazen erker uit de achtergevel te laten steken.


Lees meer over het gebouw.

Programma:
stadhuis
Opdrachtgever:
Gemeente Bloemendaal
Team:
RU+PA, NEXT architects
Aannemer:
J.P. van Eesteren
Status:
opgeleverd
Fotografie:
Pieter Kers | Beeld.nu
Dirk Verwoerd | architectuur-fotograaf.eu