Hoorn, IKC De Kreek (fase 2)

MFA de Kreek ligt in de nieuwbouwwijk Bangert en Oosterpolder in Hoorn en wordt in twee fasen gerealiseerd. De eerste fase biedt sinds 2012 onderdak aan een dalton basisschool, peuterspeelzaal, BSO, sporthal, buurthuis en een schoolbibliotheek. De tweede fase, waarvan het DO is goedgekeurd, zal eind 2019 worden opgeleverd.
Het gebouw bestaat uit een ‘lichaam’ met de gezamenlijke functies en een sporthal. In de eerste fase is hier een eerste vleugel aan vast gebouwd. In de tweede fase wordt het ‘lichaam’ met een tweede ‘vleugel’ uitgebreid met daarin een IKC met openbare basisschool, kinderopvang en peuterspeelzaal. Bij de ruimtelijke uitwerking van het onderwijsconcept is nauw samengewerkt met de gebruikers. Grote vloeiende centrale leerpleinen vormen de basis van het ontwerp, waarbij de interactie en de verbinding tussen de verschillende gebruikers van het IKC centraal staan. Hierbij zijn de traditionele lokalen van 60m2 getransformeerd in instructie lokalen van 40m2, waarbij de vrijgekomen 20m2 per lokaal is toegevoegd aan het leerplein.
Zowel de eerste als de tweede fase van De Kreek zijn bijzonder duurzame gebouwen. In fase één is met een GPR van gemiddeld 9,1 en een EPC van 0.49 (vigerend bouwbesluit was 1.3) in het ontwerp en de realisatie veel aandacht besteed aan duurzaamheid. In fase twee gaan we nog een stap verder en wordt het gebouw, gebruikmakend van dezelfde warmte-koudebron, volgend jaar zelfs uitgevoerd in EPC 0.0 en voldoet het op de meeste punten aan frisse scholen klasse A.