Eindhoven, Gemeente kantoren

!MPULS: verduurzamen gemeentegebouwen
Team !MPULS, een samenwerking tussen Brink Groep, Rudy Uytenhaak + Partners Architecten / DOOR architecten, DWA, Kuijpers en Ballast Nedam Zuid, gaat is in samenwerking met de gemeente Eindhoven op een innovatieve manier ten minste 7 gebouwen aan het transformeren en verduurzamen. De transformatie van de Stadhuistoren (werkplekken voor gemeenteambtenaren, 2017) en Stadhuis (publieke ruimte en kantoren, 2020) zijn reeds opgeleverd en bekroond met de Cobouw Award 2020 in de categorie Duurzaamheid.

Exterieur Stadhuis en Stadhuistoren
Het monumentwaardige gebouw heeft zich middels een circulair ontwerpproces ‘verjongd’ tot een duurzaam baken van ontmoeting en interactie met behoud van de karakteristieke uitstraling van de gevel. Om het comfort van de werkruimtes te verhogen en het energie verbruik sterk terug te kunnen dringen zijn alle kozijnen vervangen door nieuwe aluminium kozijnen met triple glas. Daarnaast zijn de bestaande gevelelementen van binnenuit hoogwaardig geïsoleerd met behulp van de oude  plafondplaten.

De ontwikkeling van het klimaatdak met groen en PV-panelen is reeds in ontwikkeling.

Transformatie Stadhuistoren
De toren is getransformeerd tot een eigentijdse kantooromgeving die is geïnspireerd op het ‘nieuwe werken’. De kern van de toren heeft op elke verdieping een service strip met pantry, lockers en garderobe. Daaromheen is aan de hand van het Living Lab op drie verdiepingen een proefopstelling gemaakt waarin ambtenaren een tijd hebben proefgedraaid om zo het modulair ontworpen interieur verder te kunnen optimaliseren alvorens het is uitgerold over de andere verdiepingen in de toren. Hierbij is het meubilair meeverhuist met de ambtenaren die werkten in het nabijgelegen stadskantoor.

previous arrow
B319_slider_situatie_2000
B319_slider_PL00
B319_slider_PL01
B319_slider_PL02
B319_slider_PL03
next arrow
 

Transformatie Stadhuis
De nieuwe hoofdentree van het Stadhuis ligt aan de voet van de Stadhuistoren. De bezoeker daalt af via een groen entreeplein en een licht en transparant entree naar het inwonersplein. Het huidige souterrain is getransformeerd in een volwaardige verdieping waarin het inwonersplein is gerealiseerd met zicht op de Dommel. Rondom de centrale bezoekersbalie zijn verschillende wachtruimtes gezoneerd. De bestaande balies van het stadskantoor zijn grotendeels hergebruikt en opgeknapt. Op de eerste verdieping is een werk-lounge zone gerealiseerd als verlengde van het restaurant dat zich in de stadhuistoren bevindt boven de hoofdentree.

Programma:
Stadhuis
Opdrachtgever:
Gemeente Eindhoven / !MPULS
Team:
RU+PA, DOOR architecten, DWA, Tielemans, Smartland
Aannemer:
Ballast Nedam Zuid, Kuijpers
Projectmanager:
Brink Groep
Status:
opgeleverd / in ontwerp
Fotografie:
Rob van Esch | www.architectuurfotograaf.nl