Groningen, Eriba

Onderzoeksinstituut van wereldniveau
Met ERIBA (European Research Institute on the Biology of Ageing) heeft de Rijksuniversiteit Groningen de ambitie om een onderzoeksinstituut van wereldniveau neer te zetten. Aantrekkelijke, duurzame, state-of-the-art huisvesting en faciliteiten zijn daarbij belangrijke succesfactoren. 

Twee sferen gescheiden door een vide met daglicht
De terrasvormige open uitwerkplekken aan de zuidzijde hebben een warme uitstraling en duurzame materialisatie. Zij staan in sterk contrast met de noordelijk gelegen lichte en zakelijk vormgegeven labfaciliteiten. De twee sferen worden gescheiden door een doorgaande vide met een lichtspel van weerspiegeld daglicht.

 

Ontmoeting en samenwerking
Door maximaal doorzicht vanuit de labzone naar de uitwerkplekken te creëren wordt ingespeeld op de gewenste ontmoeting en samenwerking tussen de wetenschappers. Dit resulteert in een functioneel concept met een bijzonder ruimtelijke werking met veel daglicht. In het exterieur manifesteert het gebouw zich met de uitgesproken vormgegeven keramische gevel van de speciaal voor dit plan ontwikkelde lichtgewicht eco-baksteen prefab elementen met metselwerk lamellen.

previous arrow
A916_slider_situatie_5000
A916_slider_PL00
A916_slider_PL01
A916_slider_PL02
next arrow
 

Programma:
Universiteit, onderzoeksinstituut
Opdrachtgever:
Friso bouwgroep bv / Rijksuniversiteit Groningen
Adviseurs:
ABT, Deerns
Aannemer:
Friso Bouwgroep
Status:
opgeleverd
Fotografie:
Pieter Kers | Beeld.nu