Hilversum, MFA Hilversum-Zuid

Openbaar speelplein en geborgen binnenhof
In de door Dudok ontworpen kleinschalige jaren ‘30 Bloemenbuurt komt de nieuwe MFA Hilversum Zuid. Het MFA zal onderdak bieden aan een basisschool, kinderdagverblijf, BSO, consultatiebureau, buurthuis en jongerencentrum. De nieuwbouw komt op het plot te staan tegenover de Clemenskerk, ter vervanging van de huidige Paulusschool en de restanten van het door brand verwoeste buurthuis De Lelie. Door het voormalige deels gesloten bouwblok terug te brengen, ontstaat een overzichtelijke publieke ruimte, met aan de kerkzijde ruimte voor een groen openbaar (school)plein. Aan de andere zijde, binnen het blok, zorgt een besloten binnenhof met oude bomen, voor geborgenheid van de kleinere kinderen en parkeergelegenheid voor de gebruikers. Iedere gebruiker krijgt een eigen entree en ‘binnenplein’, die onderling met elkaar verbonden zijn. Bij de positionering van de gebruikers in het gebouw is rekening gehouden met zowel de zon als de aanrijdroute per fiets en auto.

Verbonden
Door een multifunctioneel gebouw te maken, kunnen de gebruikers onder het motto ‘living apart together’ zonder overlast, onafhankelijk van elkaar functioneren én profiteren van elkaars buurgenootschap door medegebruik van ruimten en voorzieningen.

Ook in het exterieur is het motto zichtbaar. Zo bestaat de MFA uit een verbindend stenen basement van witte steen met daarop drie bamboe volumes. De drie volumes hebben ieder een eigen silhouet, dat enerzijds de verschillende entrees benadrukt en anderzijds de onderliggende functies faciliteert met bijzonder (dak)daglicht. Een eigenwijze positionering van de gevelopeningen in combinatie met het silhouet maakt ieder volume eigen en geeft identiteit aan de verschillende gebruikers.

previous arrow
C108_slider_situatie
C108_slider_PL00
C108_slider_PL01
C108_slider_schema boom
C108_slider_schema-straten_pleinen
next arrow
 

Toekomstbestendig
Om het gebouw flexibel en toekomstbestendig te maken, zodat het mee kan bewegen met zijn gebruikers en de invulling, wordt het opgebouwd uit een rationeel grid met kolommen. PV panelen op het dak leveren energie aan het gebouw, die in geval van een overschot wordt opgeslagen voor een later moment. Het binnenklimaat wordt op een slimme manier geregeld zodat de energiebehoefte van het gebouw minimaal wordt (BENG).

Programma:
basisschool, kinderdagverblijf, BSO, buurthuis, jongerencentrum en consultatiebureau
Opdrachtgevers:
Gemeente Hilversum, AT Scholen, Bink Kinderopvang, Versa Welzijn, Jeugd en Gezin
Adviseurs:
Pieters Bouwtechniek Haarlem, DWA, VBA
Status:
in ontwerp