Hilversum, MFA Bloemrijk
Openbaar speelplein en geborgen binnenhof
In de door Dudok ontworpen kleinschalige jaren ‘30 Bloemenbuurt wordt het nieuwe MFA Bloemrijk gerealiseerd. De MFA gaat onderdak bieden aan een basisschool, kinderdagverblijf, BSO, consultatiebureau, buurthuis en jongerencentrum.
De nieuwbouw staat op het plot tegenover de Clemenskerk, ter vervanging van de huidige Paulusschool en de restanten van het door brand verwoeste buurthuis De Lelie. Door het voormalige deels gesloten bouwblok terug te brengen, ontstaat een overzichtelijke publieke ruimte, met aan de kerkzijde ruimte voor een groen openbaar (school)plein. Aan de andere zijde, binnen het blok, zorgt een besloten binnenhof met oude bomen, voor geborgenheid van de kleinere kinderen en parkeergelegenheid voor de gebruikers. Iedere gebruiker heeft een eigen entree en ‘binnenplein’, die onderling met elkaar verbonden zijn. Bij de positionering van de gebruikers in het gebouw is rekening gehouden met zowel de zon als de aanrijdroute per fiets en auto.
Verbonden
Door een multifunctioneel gebouw te maken, kunnen de gebruikers onder het motto ‘living apart together’ onafhankelijk van elkaar functioneren én toch profiteren van elkaars buurgenootschap door medegebruik van ruimten en voorzieningen.
Geïnspireerd op de jaren ‘30 omgeving is de MFA ontworpen met veel aandacht voor details. Op een stenen basement rusten wisselende bamboe volumes, die met eigenwijze positionering van gevelopeningen identiteit geven aan de verschillende gebruikers. Witte geglazuurde stenen lichten het gebouw aan en leiden richting de verschillende entrees. Mee ontworpen plantenbakken en hekwerken verankeren het gebouw in zijn omgeving.
Toekomstbestendig
Om het gebouw flexibel en toekomstbestendig te maken, zodat het mee kan bewegen met zijn gebruikers en de invulling, is het opgebouwd uit een rationeel grid met kolommen. PV panelen op het dak leveren energie aan het gebouw, die in geval van een overschot wordt opgeslagen voor een later moment. Het binnenklimaat wordt op een slimme manier geregeld zodat de energiebehoefte van het gebouw minimaal wordt (BENG).