Hilversum, Montessori School Centrum


Spelend leren midden in de stad
Middenin een samengesteld bouwblok in het centrum van Hilversum komt de nieuwe Montessori School Centrum (MSC). Het plan is omringd door verschillende functies zoals de Onze Lieve Vrouwkerk, poppodium De Vorstin en woningen. Tussen deze prominente bebouwing verdient de school een eigen herkenbare uitstraling. Geleid door het programma en rekening houdend met de context is zo een ingetogen volume ontstaan met hoeken, overstekken en terrassen die optimaal de ruimte benutten. Terrassen op de verdiepingen en verschillende schoolpleinen rond het gebouw leveren daarbij voor alle leeftijdsgroepen een diversiteit aan buitenplekken om te spelen en ontdekken.

Twee volumes met een verbindend hart
Het nieuwe schoolgebouw bestaat in opbouw uit twee volumes verbonden met een verticaal hart. In het onderwijs deel komen over 3 bouwlagen 14 groepsruimten georganiseerd rond de leerpleinen van onder- midden- en bovenbouw. Het tweede volume bestaat uit een deel ontdekkend leren met een gemeenschappelijke keuken, handvaardigheidslokaal, speelzaal, gymzaal, peuterspeelzaal en BSO. De hoofdentree leidt via de aula naar een centrale hal met een tribune trap die de onder- midden- en bovenbouw met elkaar verbindt. De trappen stimuleren verbinding en zelfstandigheid wat aansluit bij het montessorionderwijs.
De gymzaal en de terugliggende delen hebben een zachte uitstraling door de houten gevel terwijl de omsluitende gevels van losmaakbaar metselwerk een robuuster uiterlijk hebben.

uytenhaak_C407_Hilversum_Montessorischool-Centrum_slider-01_exploded-view
 

Flexibel naar de toekomst
Het ontwerp heeft een hoge duurzaamheidsambitie op het gebied van energie (ENG) en op circulair materiaalgebruik door het toepassen van biobased materiaal en een losmaakbare detaillering. Het gebouw heeft een rationeel en zeer flexibel casco voor huidig en toekomstig gebruik waarbinnen wijzigingen in onderwijsvisie goed te adapteren zijn. Op dagelijks niveau zorgt het gebouw voor multifunctioneel gebruik door koppelingen tussen ruimtes en flexibel meubilair. Zo kunnen de XL-lokalen worden ingezet voor dubbelgebruik, en zijn de aula en het speellokaal te combineren, waardoor het gebouw geschikt is voor onderwijs, evenementen en vieringen. De gymzaal is geïntegreerd in het plan, waarbij avond- en weekendgebruik met een eigen toegang door verenigingen ook mogelijk is.

Programma:
Montessori onderwijs
Opdrachtgever:
AT Scholen
Adviseurs:
Pieters Bouwtechniek, B+E Adviseurs, DGMR
Landschapsarchitect:
Marseille Buiten
Status:
in ontwerp