Wilgetak, Hilversum

Eigentijdse toevoeging
In de groene woonbuurt Hilversum Noordoost wordt pré highschool De Wilgetak ontworpen als een transparante, kleinschalige dependance, speciaal voor de groepen 7 en 8 van Basisschool De Wilge. Het paviljoen komt op enige afstand van de Basisschool in het maatschappelijke cluster tussen verschillende monumentale gebouwen en deelt de kavel op in drie verbonden buitenruimten met elk hun eigen karakters.

Geïnspireerd op de naastliggende architectuur van Dudok is het volume opgedeeld door een luifel, als uitstekende ‘schijf’. De luifel biedt beschutting aan de transparante aula, die met een grote glazen pui verbonden is aan het schoolplein en bakent de aula af als zone van het gebouw, zodat er een duidelijke entree leesbaar is.

Warme uitstraling
Het gebouw heeft een duidelijke richting door de gevelafwerking van keramiek, die dicht is op de noord- en zuidgevel en open (met lamellen) op de oost- en westgevel. De verticale lamellen, die het gebouw zijn maat, schaal en warme uitstraling geven, beschermen de lokalen van overmatige zon toetreding en bieden privacy. Met het paviljoen ontstaat er een eigentijdse toevoeging op de maatschappelijk plot, die aansluit bij de naast gelegen karakteristieke gebouwen. Het BENG schoolgebouw zal daarbij worden gebouwd volgende de uitgangspunten van Frisse scholen klasse B.

RUPA_C119_Hilversum_Wilgetak_slider_situatie
 

Transparant en kleinschalig
Binnen het pré highschool concept met de inhoud en uitstraling van het VO-onderwijs in een ‘veilige’ omgeving, wordt er een transparant, kleinschalig en stoer paviljoen ontworpen. Op de twee bouwlagen, worden klassieke (klas)lokalen om de open aula/leerpleinen gepositioneerd, zodat er een sterke relatie ontstaat tussen de groepsruimten en de leerpleinen. De leerpleinen staan in open verbinding met de dubbelhoge aula en zijn gekoppeld door een trap langs de bibliotheekkast. De ruime aula wordt flexibel inzetbaar en (deels) te openen richting het schoolplein met speeltoestellen en veel groene elementen. Om de relatie van de binnenruimte met de buitenruimte te benadrukken is de gevel grotendeels transparant en komt er extra daglicht binnen via het daklicht.

Programma:
basisschool
Opdrachtgever:
AT scholen
Adviseurs:
Pieters Bouwtechniek Haarlem, DWA, VBA
Status:
in ontwerp