IKC De Kreek, Hoorn

Uitbreiding MFA
IKC de Kreek is een licht en transparant integraal kind centrum in Hoorn, waar kinderen van 0 tot en met 12 jaar zich kunnen ontwikkelen in een flexibele omgeving van vloeiende leerpleinen. IKC De Kreek is een uitbreiding op het MFA De Kreek. Het centrumblok met MFA de Kreek en commerciële functies vormt zowel in functie als in uitstraling het hart van de wijk. De eerste vleugel biedt onderdak aan een basisschool, peuterspeelzaal, BSO, sporthal, buurthuis en een schoolbibliotheek.

Lees meer over MFA De Kreek

Integraal Kind Centrum
De uitbreiding van de tweede vleugel is een volwaardig IKC biedt ruimte aan een tweede basisschool, peuterspeelzaal en kinderdagverblijf. De verregaande samenwerking van de gebruikers is voelbaar in de ruimtelijke uitwerking van het onderwijsconcept, waarbij grote vloeiende leerpleinen de basis vormen van het ontwerp en zelfstandig uitdagend onderwijs met interactie tussen de gebruikers centraal staan. Door de begane grond aan de noord- en oostzijde van het gebouw op te tillen is er een stevig stedenbouwkundig blok ontstaan. De interne hoogteverschillen vormen een natuurlijke barrière tussen de verschillende gebruikers, brengen eigenheid binnen iedere open leeromgeving en bieden ruimte aan tribune trappen voor multifunctioneel gebruik.

previous arrow
B906_slider_situatie_500
gallery_B710_IKC-Overhoeks_pl00
gallery_B710_IKC-Overhoeks_pl01
next arrow
 

Duurzaam
In het hart van het gebouw is het dak met een houten tafel constructie opgetild. Op de eerste verdieping is hierdoor een hoog en licht leerplein met een warme uitstraling gecreëerd. De entreezone met garderobe en toiletten staat als een centraal blok in deze hoge ruimte. De houten extra hoge constructie maakt het mogelijk om indien gewenst een entresol-verdieping toe te voegen. Naast toekomstbestendigheid is er ook rekening gehouden met de impact van energie- en materiaalgebruik van het gebouw. MFA de Kreek voldeed aan BENG i.c.m. een GPR score van 9.1 en voor IKC de Kreek is er een gebouw met nul-op-de-meter (EPC -0.27) gerealiseerd dat op bijna alle punten voldoet aan Frisse scholen Klasse A.

Materialen
In beide vleugels van de Kreek zijn in volumetrie en uitwerking van de gevel gelijke ingrediënten toegepast. De gebouwen laten een sterke samenhang zien met een zekere mate van individualiteit. Het toepassen van houten elementen, zachte pastel kleuraccenten en akoestisch vilt in de ronde vormen van het interieur geven de school een warme kindvriendelijke uitstraling.

Programma:
basisschool, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf
Opdrachtgever:
Gemeente Hoorn
Adviseurs:
Tentij, DWA
Aannemer:
Heddes bouw
Projectmanager:
BBA
Status:
opgeleverd
Fotografie:
Fred Tigelaar i.o.v. Heddes Bouw & Ontwikkeling