Hoorn, Missiehuis

Landgoed
In opdracht van M.J. de Nijs Projectontwikkeling heeft RU+PA het ontwerp gemaakt voor vier moderne horizontaal gelede appartements-gebouwen met in totaal 109 woningen op het landgoed van het Missiehuis in Hoorn. Rekening houdend met nabijgelegen wegen wordt zoveel mogelijk geluid geweerd en is er een groen parkachtig binnen gebied gerealiseerd.

Woningen
De appartementsgebouwen zijn zo ontworpen dat het zonlicht maximaal wordt benut. Alle woningen zijn op een zuid-, west- of oostgevel georiënteerd met een balkon aan deze zijde. Het programma van twee vierkante- en twee lang-gerekte woongebouwen biedt ruimte aan 109 woningen van 74 m² tot 169 m², die aan de hand van handboek toegankelijkheid zijn ontworpen.

Parkeren
Parkeervoorzieningen worden deels half verdiept gerealiseerd onder de twee langwerpige appartementen-gebouwen en deels langs de groene lanen die het terrein flankeren. De vraag naar parkeergelegenheid en autogebruik wordt geminimaliseerd, door het gebruik van vijf deelauto’s op het terrein te stimuleren. In de langgerekte gebouwen zit een verspringing om zo qua schaal aan te sluiten op de kleinere gebouwen en het Missiehuis.

Exterieur
Op de bovenste verdiepingen hebben de vier gebouwen een setback met ruime dakterrassen. Witte betonbanden geven de gebouwen een horizontaal en landschappelijk karakter en gaan verspringend over in royale balkons. Tussen deze witte betonbanden zijn de gemetselde gevels voorzien van geanodiseerde kozijnen met natuurstenen lamellen in de neggen. Het licht grijze metselwerk is als klamp uitgevoerd waardoor er een reliëf in de gevel ontstaat van de frog van de baksteen (de holte in een baksteen die normaal aan de onderkant zit).

previous arrow
B601_slider_situatie2
B601_slider_blok-D_bg
B601_slider_blok-D_1e
B601_slider_blok-D_3e
next arrow
 

Duurzaam
Het project heeft een EPC-waarde van 0. Dit is behaald door drievoudige beglazing, mechanische ventilatie met warmte terugwinning, douchewater warmte terugwinning, een grond warmtepomp en zonnepanelen toe te passen. De parkachtige setting, technische kwaliteit en lichte sfeer van materiaal in wit beton, licht grijs metselwerk, crème- of antraciet kleurige natuursteen en champagne- of antraciet kleurige kozijnen vormen de basis van het project. Zo ontstaat er een duurzaam, modern ensemble van gebouwen met een lichte en optimistische uitstraling achter het monumentale rode bakstenen Missiehuis.

Programma:
woningen
Opdrachtgever:
M.J. de Nijs Projectontwikkeling
Adviseurs:
Van Rossum, Hiensch, Peutz, Copijn
Aannemer:
Heddes Bouw
Status:
opgeleverd
Fotografie
Pieter Kers | Beeld.nu