IKC Overhoeks, Amsterdam

Onderwijsgebouw in Overhoeks
In opdracht van InNoord heeft RU+PA het ontwerp gemaakt voor de nieuwe IKC Overhoeks in Amsterdam Noord. IKC Overhoeks is een modern en transparant BENG kindcentrum met een warme hoogwaardige materialisatie in zowel exterieur als interieur.

Gestapeld gebouw met cascadetrap
Het compacte, getrapte en gestapelde gebouw is verdeeld over vier bouwlagen rondom een levendig hart met een open houten cascadetrap, die toegang geeft tot klassenclusters van 4 tot 6 lokalen. Vanwege de verschillende gebruikers is het gebouw zo ontworpen, dat het op verschillende momenten van de dag gebruikt kan worden zonder dat het hele gebouw te allen tijde volledig toegankelijk is.

Duurzaam
Energetisch is het gebouw zeer efficiënt. Zo zijn er hoge isolatiewaardes toegepast voor de gevels en zijn ten aanzien van koeling van het gebouw alle ramen voorzien van drievoudige beglazing, zonwerend glas en externe zonwering. De kolommen structuur is zo opgebouwd dat de school in de toekomst kan mee veranderen met wisselingen van onderwijsmethodes of functie. Een slimme zonwering en kern zorgen ervoor dat het gebouw niet kwetsbaar is voor ongewenste bezoekers. De hoge plafonds en grote oppervlaktes glas dragen bij aan het comfort en maken dat het schoolgebouw voldoet aan Frisse scholen klasse B.

previous arrow
gallery_B710_IKC-Overhoeks_pl00
gallery_B710_IKC-Overhoeks_pl01
gallery_B710_IKC-Overhoeks_pl02
gallery_B710_IKC-Overhoeks_pl03
gallery_B710_IKC-Overhoeks_doorsnede
next arrow
 

Verticale organisatie
De Gemeente heeft een hoog ambitieniveau voor de wijk gesteld in vorm van architectuur en stedenbouw. Dit ambitieniveau is in de gevel vertaald naar grote bandramen die veel licht in het gebouw toelaten, grote zand gekleurde keramische tegels en brons/champagne geanodiseerde aluminium platen. Een op-trappende bandgevel bij de lokalen en een lichte transparante vliesgevel bij de verkeersruimten en ondersteunende functies, verbinden de delen van het gebouw met elkaar.

Modern transparant en warme sfeer
In het interieur is het ambitieniveau vertaald naar royale ruimtes, hoogwaardige materialen en een luxe sportzaal met veel voorzieningen. Het interieur zal door de toepassing van hout natuurlijk warm aanvoelen. In combinatie met de licht grijze vloeivloer en witte wanden zal de school als geheel, rustig en modern ervaren worden.

Programma:
basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, gymzaal (beweegbox)
Opdrachtgever:
Innoord / Gemeente Amsterdam
Adviseurs:
Pieters Bouwtechniek, DWA, Vaecon
Aannemer:
combinatie K_Dekker – De Geus Bouw BV
Projectmanager:
ProMeijer
Status:
opgeleverd in december 2020
Fotografie:
Pieter Kers, beeld.nu