Landsmeer, Perceel fam. Blaauw/Brons

Landsmeer is een straatdorp in Waterland. Langs een doorgaande weg liggen langwerpige kavels met op de kop daarvan in lintbebouwing staande traditionele volumes onder een lang zadeldak. Op één van de kavels heeft RU+PA meerdere ontwerpen gemaakt voor een keramist die bedrijfsmatig achter op de kavel keramische ovens produceert: een nieuwe praktijkwoning, gevolgd door meerdere transformaties van de bijgebouwen op het perceel.

Modern zadeldak
Een doorlopend lang dak van de nieuwe praktijkwoning verbindt het aan de weg gelegen kantoor in het voorhuis met het woonhuis daarachter. Schakelend daartussen, in een transparante taille, is er een serre die als overloop voor voorhuis en achterhuis dient en als ruimtelijk centrum op de lange kavel bedoeld is. Het meer bedrijfsmatige achtererf en het uitzicht over het aanpalend waterlandschap maakte het aantrekkelijk om op de verdieping meer ‘privé’ te wonen, met de ruimte en het licht onder de open geknikte kap als toegift. Op de begane grond zijn daarom de showroom, de woonkeuken en de kamers van de kinderen geplaatst, met daarboven de woonkamer en de slaap- en werkkamers.

De professie en belangstelling van de opdrachtgever voor actuele vormgeving en de waardering voor de landschappelijke context hebben tot een architectuur geleid die, met klassieke materialen als natuursteen en metaal de conventionele vorm van een lang huis, in scherpe snit maar met een knipoog herinterpreteert.

Traditionele daklijst
In gelijke kleurtint als het woonhuis is de eerste werkplaats op het woonerf getransformeerd. De werkplaats is modern vormgegeven met een link naar het traditionele gebouw door de traditionele daklijst. De vorm van de daklijst is gebruikt om subtiel een daklicht in de nok van een dak te plaatsen. Aan de noordzijde zorgt een grote glazen pui voor daglicht zonder dat de werkplaats teveel opwarmt.

previous arrow
A012_slider_situatie_5000
A012_slider_PL00
A012_slider_PL01
A012_slider_PL02
next arrow
 

Mansarde kap
Opdracht was om de oude varkensstal te transformeren naar een werkplaats voor traditionele ambachtelijke houtbewerking. Uitgangspunt daarbij was om het oude gebouw te behouden en voldoende ruimte te creëren voor een werkplaats en een showroom met kantoorfunctie en faciliteiten. Om het traditionele gebouw te benadrukken is er gekozen voor een moderne aanbouw in de vorm van een Mansarde constructie. De Mansarde kap boven de overdekte buitenruimte, vouwt zich dicht naar een timpaan bovenop de nok van het bestaande huisje. Onder de kap is vanaf de overdekte buitenruimte de nieuwbouw voorzien van een grote glazen gevel met grote openslaande werkdeuren. Aan weerszijden van de nieuwbouw zijn deels glazen gevels, die aansluiten op de dakrand van het traditionele gebouw.

Onder de timpaan in de nieuwbouw is het dakpannen dak behouden gebleven en in het zicht gelaten. Vanwege de situering van de ramen op het noorden en de overhellende dakconstructie krijgt de zon minder kans om de ruimte op te warmen en is er in de werkplaats een gelijkmatige hoeveelheid licht. De werkplaats heeft zijn eigen energievoorziening door middel van geïntegreerde zonnepanelen in de kap.

Programma:
woning
Opdrachtgever:
Fam. Blaauw + Brons
Adams (werkplaats)
Aannemer:
Blaauw
Status:
opgeleverd
Fotografie:
Theo Uytenhaak
Pieter Kers | beeld.nu