Zaandam, Oostzijderpark

Sociaal woonprogramma
Aan de nieuwe wijk Oostzijderpark in Zaandam wordt een gebouw met een sociaal woonprogramma. Kwalitatieve modulair gebouwde woningen vormen de basis binnen dit project, waarbij veel aandacht is besteed aan de collectieve ruimtes om sociale ontmoetingen te stimuleren. Het gebouw ligt in de kern van het gebied en slaat een wig tussen de bestaande brandweerkazerne en de groene hoofddrager van de wijk. Het wordt een duurzaam gebouw met modulair gebouwde woningen, die met een goede indeelbaarheid, goede geluidsisolatie tussen de woningen en een hoge afwerkkwaliteit de basis vormen voor groot woongenot en huurdertevredenheid.

Collectieve ruimten
De entree van het blok bevindt zich op de hoek van het gebouw aan de groene as van de wijk. De verticale ontsluiting is uit de hoek getrokken, zodat de volumes verzelfstandigen en de entree extra allure krijgt. Deze verkeersruimte komt uit op het zon overgoten dakterras, met uitzicht over de groene as. Een sterke koppeling tussen deze (verticale)ontsluiting en de collectieve daktuin met gezamenlijke woonkamer stimuleert de sociale interactie tussen bewoners.

Robuust en modern
Het ontwerp kent op hoofdlijnen twee karakters: robuust industrieel en stedelijk richting de centrale groene as en licht, modern industrieel aansluitend op de bestaande brandweer kazerne.

previous arrow
C106_slider_04_begane-grond_1300x565pixels
C106_slider_05_eerste-verdieping_1300x565pixels
C106_slider_06_tweede-verdieping_1300x565pixels
C106_slider_07_derde-verdieping_1300x565pixels
C106_slider_07_vierde-verdieping-1300x565pixels
next arrow
 

Horizontaal karakter met verticale belijning
Het hoekvolume heeft een horizontaal karakter met een strak ritme van raamopeningen en rood verticaal rib metselwerk. Het tweede volume is opgebouwd uit een raster van gele bakstenen, gesteund door een gesloten vlak richting de glazen voeg die de twee volumes scheidt. Het derde volume kent een meer klassieke opbouw en bestaat uit leerkleur genuanceerd metselwerk met sterk verticale belijning. Door de woningentrees hier aan de straatzijde te maken met Delftse stoepen en geïntegreerde plantenbakken ontstaat er een levendige plint.

Door kwalitatieve circulaire units, te combineren met hoogwaardige architectuur en duurzaamheid (BENG+) is het mogelijk snel woningen aan de markt toe te voegen en op een kwalitatieve manier het woningtekort terug te dringen.

Programma:
woningen
Opdrachtgever:
Timpaan Hoofddorp B.V.
Adviseurs:
Schouten Techniek, Pieters Bouwtechniek, Healthy Buildings
Aannemer:
Heddes Bouw & Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouwsystemen
Projectmanager:
Rob Wesselink
Status:
in ontwerp