Pijnacker, Tuindershof
Entreefunctie voor de stad
In Pijnacker heeft RU+PA in opdracht van Rondom Wonen en Ballast Nedam West een appartementencomplex ontworpen met 64 woningen bestaande uit verschillende modules van Ursem Modulaire Bouwsystemen. Het projectgebied ligt op de wig tussen Tuindershof en het kassenlandschap langs het historische lint Overgauwseweg en verzorgt gezien vanaf de N470 de entree van het gebied en Pijnacker als geheel. Vanwege de vrije positie en entreefunctie van de wijk is er een krachtig volume met een gesloten bebouwingswand ontworpen. Hierdoor ontstaat aan de zuidwestzijde van het kavel een geluidsluwe zone met royale buitenruimtes aan de galerij met uitzicht op de avondzon en de polders. De inrichting van het landschap is daarbij een abstracte en vrije vertaling van het omliggende polderlandschap met fiets- en wandelpaden, zo min mogelijk verharde oppervlaktes, ruim baan voor groen bij de parkeerplekken en een gemeenschappelijke fietsenstalling met een groene gevel en dak.
Flexibel casco
Geavanceerde kwalitatieve woonmodules van Ursem Modulaire Bouwsystemen vormen de basis van het gebouw met goede indeelbaarheid, geluidsisolatie tussen de woningen en een hoge afwerkkwaliteit. De woonmodules zijn geoptimaliseerd naar de wensen van Rondom Wonen, waarbij het casco flexibiliteit in zich heeft om modules in de toekomst te combineren naar twee-, drie- of vierkamerwoningen. De entree van de woningen bevindt zich in de luwe zone op de kop van het gebouw. De transparante centrale open trap/lift naar de verschillende verdiepingen draagt bij aan een veilig gevoel en door de balkons met de galerijen te koppelen wordt sociale interactie tussen de bewoners aangemoedigd.
Twee karakters afgestemd op het omliggende landschap
Het ontwerp kent op hoofdlijnen twee karakters: robuust-dorps-stedelijk richting de Tuindersweg en licht-groen-open richting het polderlandschap. Een combinatie van rust en een geraffineerdheid in de metselwerk vlakken geeft de architectuur een chique uitstraling. De basis wordt gelegd door een lichte genuanceerde steen die met verschillende verbanden en in verschillende dieptes wordt toegepast om zo het gebouw te geleden en de hoek te laten aanzwellen. De drie massa’s beschikken over een net andere steen die ton-sur-ton op elkaar aansluiten. Het BENG gebouw wordt gevormd door compacte woonmodules met een goed geïsoleerde schil, waaraan met behulp van een warmtebron en WKO installatie van Eteck duurzame warmte wordt geleverd. Door extra PV panelen op het dak toe te voegen is er de mogelijkheid om woningen met nul-op-de-meter te realiseren.