Rotterdam, Piet Smit terrein

Karakteristiek woonhof
Het ‘Rietveldcomplex’ is het eerste gerealiseerde bouwblok uit het door Uytenhaak opgestelde stedenbouwkundig plan “de Veranda” tegenover het Feyenoordstadion aan de Nieuwe Maas. De bouwblokken bestaan steeds uit twee haaks op elkaar om een hof gegroepeerde stroken. Iedere woon­­hof krijgt zijn eigen identiteit door deze gelijke basisingrediënten in een eigen specifieke verhouding van hoog tegenover laag te brengen. Daardoor ontstaan er langs de rivier en de stadsboulevard twee tegen elkaar inlopende bewegingen richting stadscentrum. Om het geheel van de blokken te benadrukken is er een uitgesproken karakterverschil voorgeschreven tussen de openbare stedelijke buitenkant en de meer collectieve binnenkant (met de gemeenschappelijke ontsluitingen en parkeergarages).

Stedelijke mantel van metselwerk
Bij dit eerste gebouw is de doorsteek op de as van stadion naar rivier monumentaler dan gebruikelijk. Hier ligt ook het centrum van het winkelgebied. De architectuur van de gemetselde buitengevels reageert daarom met raampartijen van een uitgesproken schaal, kloek maar met een verfijnde detaillering. Beneden de winkels, half doorstekend voorlangs de bergingarcade en boven de aan elkaar gekoppelde verdiepingen van de maisonettes.

Lichte voering aan het binnenhof
Verticale betonnen elementen versterken de dieptewerking van het metselwerkvlak. De west en noordgevel worden gesloten met individueler woningen (villa’s) en een kantelenmuur. Tegenover de robuuste buitenomtrek, de stedelijke mantel, is de binnengevel juist fragiel en licht gemaakt, als de voering van het meer private binnenhof. Hier bevinden zich ook de buitenruimten van de woningen gericht op het westen en met het zicht over de rivier heen op de skyline van Rotterdam.

Lees meer over de stedenbouw.

previous arrow
9402_slider_situatie_5000
9402_slider_PL00_400px
9402_slider_PL01_400px
9402_slider_PL02_400px
9402_slider_PL03_400px
9402_slider_PL07_400px
9402_slider_PL10_400px
next arrow
 

Stedenbouwkundig gevelscherm
De stedenbouwkundig architectonische opzet van de reeks van elf bouwblokken met per blok transformerende verhoudingen gaf aan­leiding de Gamma hier te zien als eerste bok van “de Veranda”. Daarom niet de gebruikelijke vormgeving van een bedrijfshal maar een groene terp gecombineerd met het stedenbouwkundig gewenste scherm naar het parkeren en het aan­palende bedrijfsterrein.

Het enorme gebouw is tot één expressief element gereduceerd: het gevelscherm van rvs panelen waarin het woord ‘Gamma’ is gestanst. Deze panelen vormen als het Droste-effect op een veel grotere schaal nog eens de tekst ‘Gamma’, als een groot billboard. Terugdringen van de grote schaal naar een aantal telbare elementen en de herhaling van details hebben hier geleid tot een efficiënt ‘minimal design’. Dat geldt ook voor de materiaalkeuze: honderden meters van anonieme, blinde gevel worden sprekend gemaakt door hoogwaardige materialen als roestvrij-staal voor het scherm en gelakt hout voor de glaspui. De winkelschuur gaat hier vanaf het viaduct schuil achter het groene sedumdak. Gedetailleerd als een ‘sawa’, naar het water toe, verdwijnen duizenden vierkante meters plat dak in deze naar het viaduct oplopende oever.

Programma:
woningen, voorzieningen, parkeren en bedrijventerrein
Opdrachtgever:
Amstelland Vastgoed BV
Van Neerbos Beheer (Gamma)
Aannemer:
NBM Woningbouw West / GN Bouw
Slavenburgs Bouwbedrijven BV (Gamma)
Status:
opgeleverd
Fotografie:
Luuk Kramer | luukkramer.nl (Gamma)