Piet Ottstraat, Schagen

Voormalige trambaan
Aan de voormalige trambaan in de Piet Ottstraat in Schagen wordt een alzijdig bamboe houten gebouw gerealiseerd. Het pand is gelegen op het voormalig buitenvoetbalveld naast de Spartahal en gaat 44 modulaire woningen van 70 m2 huisvesten. De omgeving wordt getekend door het historische karakter van de oud trambaan, een groene strook aan de zuidkant en een goede ontsluiting via de Zuiderweg. In de omgeving zijn er vooral duurdere eengezinswoningen en is er een tekort aan betaalbare woningen. Door deze sociale huurwoningen voor gezinnen toe te voegen komt dit weer iets meer in balans.

Bamboe exterieur
Het gebouw bestaat uit een houten volume van smallere en bredere bamboe latten. Er is een donker horizontaal profiel aangebracht met daarin de balkons, dat de horizontaliteit versterkt. Door de in de U vorm geconfigureerde woningen in het bouwblok ontstaat in het midden een omsloten binnenhof als collectieve buitenruimte. Behalve deze gezamenlijke buitenruimte, hebben alle woningen individuele buitenruimtes. Deze zijn gelegen aan de oost-west-zuid-zijdes waardoor er in het plan geen enkele eenzijdige noord-woning aanwezig is. In de plint bevinden zich aan de achterzijde de individuele bergingen. De hoofdentree op de begane grond samen met de binnenhof stimuleert ontmoeting tussen de bewoners. Het lichte trappenhuis met de galerijen aan de hof-zijde geeft de binnenwereld een frisse uitstraling.

previous arrow
uytenhaak_C117_schagen_pietottstraat_slider_01-begane-grond
uytenhaak_C117_schagen_pietottstraat_slider_02_eerste-verdieping
uytenhaak_C117_schagen_pietottstraat_slider_03_tweede-verdieping
uytenhaak_C117_schagen_pietottstraat_slider_04_derde-verdieping
next arrow
 

Flexibele modules
De woningplattegronden zijn efficiënt ingedeeld, zodat de beperkte oppervlakte optimaal indeelbaar is. De woningen hebben brede woonkamers aan de privé buitenruimtes en slaapkamers aan de rustige binnenzijde. Het gebouw is opgebouwd uit modulaire units welke bestaan uit een betonnen vloer met een stalen skelet en HSB wanden. Met dank aan de niet constructieve maar lichte wanden is het samenvoegen of scheiden van units in de toekomst mogelijk.

Duurzaamheid
Hoge bouwsnelheid wordt hier gecombineerd met kwaliteit in de breedste zin van het woord. Dit resulteert in een zowel fysiek robuust als esthetisch mooi gebouw met een lange levensduur. Het gebruik van modulaire bouw is op zich al duurzaam, het gebruik van biobased bamboe latten voor de gevel groen dat wordt geïntegreerd van het binnenhof tot de terrassen van de buitenzijde maken het 4-laagse gebouw BENG en EPC=0.

Oudesluis
In Oudesluis aan de Melchiorstraat zijn in hetzelfde ontwerp nog 12 woningen gebouwd, met dezelfde duurzame bamboe afwerking. Waar in Schagen drie verschillende woningtypen zijn toegepast in de beschreven U-vorm, is één van die typen gebruikt in Oudesluis, waar de woningen in een enkele rijvorm zijn geplaatst.

Programma:
woningen
Opdrachtgever:
WoonCompagnie
Adviseurs:
Pieters Bouwtechniek, Schouten Techniek, Healthy Buildings
Aannemer:
Heddes Bouw & Ontwikkeling, Ursem Modulaire Bouw,
Status:
in uitvoering