Volendam, de Broeckgouw Cluster 5 & 6 

SCHAKEL TUSSEN WOONWIJK EN LANDSCHAP
Als sluitstuk van de Broeckgouw in Volendam komen aan de oostrand twee woonensembles: Cluster 5 en Cluster 6, met woongebouwen in diverse woningtypen, waarbij maximaal uitzicht op het landschap vanuit de geborgenheid van een eigen woning het uitgangspunt is. De kwaliteit van het water en groen van het polderlandschap staan centraal in het plan, waarin Cluster 5 en 6 de schakel vormen tussen de woonwijk en het polderlandschap. Cluster 5 als een iets wat stedelijker ensemble aan het water en Cluster 6 als een groen woonlandschap tegen het natuurpark langs de zeedijk.

DIVERSITEIT BETAALBARE WONINGEN
De betaalbare woningen met kleinere oppervlakten in Cluster 5 en 6 zijn een aanvulling op het woningaanbod van de Broeckgouw. Cluster 5 bestaat uit een U vormig appartementengebouw met 32 appartementen en 5 geschakelde tweekappers en Cluster 6 heeft een hoofd appartementengebouw met 24 appartementen. Verspreid over het groene woonerf liggen daaromheen: een blokje met 4 beneden-bovenwoningen, een kwadrant van 4 grondgebonden woningen en een rijtje van 3 grondgebonden woningen. Door slimme detaillering en materiaalkeuzes is het mogelijk gemaakt om voor een beperkt bouwbudget woningen met kwaliteit te maken.

ARCHITECTONISCHE FAMILIE
Ondanks het verschil in hoogte en volumeopbouw spreken de gebouwen duidelijk één architectonische taal. Alle gebouwen zijn opgebouwd uit compacte volumes met uitsneden die zorgen voor een verfijning van de schaal. Passend binnen de architectuur van de Broeckgouw worden de gebouwen gekenmerkt door rode baksteen met verfijnde detaillering. De horizontale banden met verfraaide metselwerkpatronen waarin de balkons zijn opgenomen, zorgen voor een horizontaal karakter dat aansluit bij het uitgestrekte omliggende landschap. Witte accenten van Noors marmer breuksteen, geven de gebouwen elk op hun eigen manier een fijnmazige en frisse uitstraling.

INTEGRAAL ONTWERP
Om het ensemble van Cluster 5 in zijn omgeving te laten landen staat het appartementengebouw deels in het water en zijn de geschakelde woningen voorzien van een Delftse stoepzone. Deze zone is uitgewerkt met plantenbakken en zitelementen in de gevel, zodat er per woning een eigen voorgebied wordt gecreëerd. In Cluster 6 is daarbij nog een stap verder gegaan door het landschapspark waarin het ensemble ligt integraal mee te ontwerpen. Door het parkeren te groeperen rondom een plein en de woningen via wandelpaden bereikbaar te maken staan de woningen volledig in het groen. Naast de verankering van openbare inrichting en architectuur zijn ook de constructie en de installaties integraal mee ontworpen. Als resultaat hiervan zullen beide ensembles, elk op hun eigen wijze, energieneutraal worden gebouwd.

Slider