Zwolle, Zuiderkerkstraat
Binnenstedelijke verdichting
In Zwolle aan de Zuiderkerkstraat heeft RU+PA twee tuinvilla’s gerealiseerd. De nieuwe woningen zijn in samenhang met de reeds gerealiseerde aanbouw van de naastliggende villa ontworpen als één ensemble van ‘tuinhuizen’. Achter een monumentale muur en waardevolle Japanse Ginko boom vormen ze een genuanceerde verdichting langs de negentiende-eeuwse straat.
Ensemble van houten volumes
Het ensemble is opgebouwd uit opgetilde houten volumes met daartussen doorzichten naar de prachtige groene tuin. Samen met de historische bakstenen muur maken ze stedenbouwkundig het blok af en vormen ze een nieuw gezicht aan de Zuiderkerkstraat.
Verspringende volumes
Om de schaal aan te laten sluiten bij het bestaande straatbeeld zijn de volumes versprongen van elkaar, ten opzichte van de rooilijn én in de hoogte. Hierdoor zweven de volumes als het ware boven een witte metselwerk plint. Door afwisselend gebruik te maken van horizontale en verticale latten worden de losse volumes duidelijk zichtbaar, zonder hun samenhang te verliezen. De muur zorgt voor duidelijke entrees van de woningen en geeft deze beiden meer geborgenheid.
Verticale en horizontale latten
De gevels van de tuinhuizen zijn naar de Zuiderkerkstraat toe redelijk gesloten ontworpen, waarbij de gevelopeningen ondergeschikt zijn aan het volume. De zuidgevel gericht op de prachtige royale tuin, is daarentegen voorzien van grote aluminium schuifpuien om er optimaal te kunnen genieten van zicht en licht. Het spel gespeeld met de houten latten, verticaal en horizontaal, gaat door ter plaatse van de kozijnen, die voor en achter de latten zijn geplaatst. Dit zorgt voor extra detail, maar ook voor rust in de gevel.
Tektoniek van karakteristieke materialen
Kenmerkend voor het interieur is de ruimtelijkheid, veel licht onder de dakvlakken en tektoniek van karakteristieke materialen, die onder andere zichtbaar wordt in de stalen stabiliteitsframes onder de houten gelamineerde liggers en het houten dakvlak.
Toekomstbestendig
Met PV panelen op het dak, een warmtepomp en waterbuffering zijn de woningen gasloos en energieneutraal. Om het ensemble toekomstbestendig te maken, zijn de verschillende volumes flexibel in te delen en aanpasbaar voor toegankelijkheid.